İtalya'nın Napoli kentinde Birleşmiş Milletler Habitat örgütü tarafından düzenlenen 6. Dünya Kentsel Forumu'ndaki temaslarını tamamlayarak İstanbul’a dönen Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, belediye tarafından trafiği rahatlatmak amacıyla açılan “Toplu Taşıma Yolu” uygulamasının başarıyla devam ettiğini, ufak tefek aksaklıkların zaman içinde ortadan kalkacağını söyledi.

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı Başkanlığı (UCLG) ve yine BM'ye bağlı Yerel Yönetimler Danışma Komitesi (UNACLA) başkanlığı görevlerini de yürüten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş bugün saat 17.00’de THY’ye ait bir uçakla geldiği İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yeni uygulamaya başlanan Toplu Taşıma Yoluyla ilgili olarak sorulan soruya şöyle cevap verdi:

“ Bariyerlerle ayrılmayan sadece işaretlerle ayrılan ve kurallı şehri ortaya çıkarmak adına çok önemli bir uygulama. Napoli’de de gördüm. Orada da bu uygulamaya geçilmiş. New York’ta dahi bu var. Böyle bir tercihli yol toplu taşımayı özendirici ve kullanıcıları da aktif bir şekilde zaman kazandırması adına çok iyi bir düzenleme. Bir deneme başlangıcıydı. Oldukça başarılı olduğunu söyleyebilirim. Burada taksici esnafımız da hatta girebiliyor. Halk otobüsleri de girebiliyor. Ancak Halk otobüslerinin biraz işi ağırdan aldığını takip ettiğimizde görüyoruz. Duraklardaki bekleme sürelerine dikkat etmeleri lazım. Toplu taşıma olmadıkça trafiği çözmek mümkün değil. Bu nedenle bireysel araçları bırakıp zamanla herkesin toplu taşımaya yönelmesi lazım. Özellikle pik saatlerde toplu taşımayı özendirici olan bu uygulamanın başarılı olacağına inanıyorum. Halkımız da bunu destekleyecektir.”

ARAÇLARA KAR LASTİĞİ

Kadir Topbaş bir gazetecinin bu yıl araçlara kış aylarında kar lastiği zorunluluğu gelecek mi ? sorusuna ise şu cevabı verdi:

“ Zincir hem araca hem de yola zarar vermektedir. Yaz ayakkabısı ile kışın nasıl dolaşılamıyorsa bu da öyle. Kar lastiği takılmasını ön görmüş ve ısrar etmiştik. İki yılda bir lastik değiştiren bir insan kar lastiği alırsa 4 yılda bir değiştirir. İstanbul’da kar lastiği kullananların nasıl rahat araç kullandıklarını gördük. Şimdi Başbakanlık Planlama Kurulu bir karar aldı. Onun yönetmeliği çıktığı zaman da Türkiye genelinde uygulanması düşünülmekte. Onun için aracı olanlar bu konuda kış gelmeden gerekli hazırlıkları yapmalı. Yönetmelik çıktıktan sonra araçlara kar lastiği gelecek ve zincir şartı kalkacaktır. “

BEYLİKDÜZÜ HATTINA METRO

Metrobüs deneme seferleri başlayan Beylikdüzü hattına bundan sonra metro projesi için çalışmalara başladıklarını belirten Kadir Topbaş. Bu hatta acil çözüm olarak kısa sürede metrobüsü getirdik Asıl çözüm metrodur. Onun için çalışmalara başlıyoruz. Bu kez Silivri’ye kadar ya mevcut tren hattına entegre bir metro veya yepyeni bir metro hattı projesi üzerine çalışıyoruz. Yakında onun da müjdesini vereceğiz” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş ihalesi yakında çıkacak olan üçüncü havalimanı projesi için ise, “ Bu alanı biliyorum. Başbakanımız ile görüştüm. Yılda 100-150 milyon yolcu kapasiteli olacak. İhalesi yapılınca alt yapı sorunlarını beraber çözeceğiz” dedi.

Topbaş son olarak Napoli’de Cruse gemilerinin kentin turizmine yaptığı yararlarını gördüğünü belirterek, “ Rıhtımlara gemilerin biri giriyor, biri çıkıyor. Çok önemli bir potansiyel. Bizim sadece Galata rıhtımımız var. Bunun için acilen yeni rıhtımlara ihtiyacımız var” dedi

FK (FOTOĞRAF)