İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) düzenlediği basın toplantısında yoğun kar yağışı yaşanan İstanbul'un son durumunu değerlendirdi. "İstanbullurla bugüne kadar çok önemli bir sınav verdik" diyen Topbaş, "İstanbullulara teşekkür ediyorum. İstanbul'da bütün ana arterler açık. Daha çok toplu taşıma araçlarının kullanıldığını gördük. 26 Ocak Perşembe günü başlayan kar yağışı, 2 Şubat Perşembe gününe kadar sürecek" dedi.


Karla mücadele ekiplerinin gece gündüz çalıştığını belirten Topbaş, toplu taşıma araçlarına da ek seferler konulduğunu söyleyerek, "Vatandaşların bireysel araç kullanmayıp, toplu taşımayı tercih etmeleri ya da kar lastiğiyle araç kullanmaları bize sıkıntı yaşatmadı." dedi.

GÜNDE 15 BİN TON ÇÖP TOPLANIYOR


İstanbul'da kar kalınlığının 6 ile 40 santimetre arasında kar olduğunu söyleyen Topbaş, şehirdeki diğer hizmetlere de devam ettiklerine dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti:

"Günde 15 bin ton çöp toplanan kentte, temizlik devam etmektedir. Geçen yıl şubat ayında kar ve çöp yığınları arasındaki Manhattan'da olduğumuzda, insanların şikayetini dinlemiştik. İstanbul bu sıkıntıyı yaşamamaktadır. Metin Oktay tesislerimizde 390 evsizi misafir ediyoruz. İstanbul'da 51 kaza yaşandı. Ağır hava şartları içinde araba kullanmak meziyet ve bilgi ister. Yeni araba alanlar ve acemilik çekenlerin trafiğe çıkmamalarını önermekteyiz."

HAVA SICAKLIĞI -20 DERECE HİSSEDİLİYOR


Kar yağışıyla beraber fırtınanın olmasının eksi 9 derecelere inen hava sıcaklığının eksi 20 derece hissedilmesine neden olduğununun altını çizdi. Deniz ulaşımı hakkında da bilgi veren Topbaş, Şehir Hatları'nda sorun olmadığını, İDO'nun da Marmara Denizi'nde yaptığı seferlerde zaman zaman sıkıntı yaşandığını belirtti.


"İstanbul'da 'sokağa çıkmayın' demiyoruz" diyen Topbaş sözlerini şöyle tamamaladı:

"Komşularımızla aynı araçları kullanmak, toplu taşıma araçlarını kullanmak, akşam dönüş ve sabah çıkışlarında dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle fırtına sebebiyle buzlanmalar oluşuyor. İstanbul'un TEM aksları üzerine yağış tipi halinde düşüyor ve zemin de kayganlaşıyor, Karayolları Genel Müdürlüğü ile koordineli çalışmaya devam ediyoruz."


GÖ (TT)