Yaşar KAÇMAZ/İSTANBUL , İstanbul Boğazı'ndan Haliç'e su veren sistemin ardından yapımı planlanan "Sadabad Mesire Alanı Çevre Düzenlemesi Projesi"ni yerinde incelemek için Kağıthane Belediyesi Sadabad Hizmet Binası Bahçesi'nde basın mensuplarıyla bir araya gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yağmurun azizliğine uğradı. Söz konusu alanda kameraların karşısına geçen Topbaş, aniden bastıran yağmur nedeniyle açıklamalarını bina içinde yapabildi. Topbaş, önümüzdeki 1-2 ay içerisinde Kağıthane'den geçecek olan metronun ihalesinin yapılacağını aktardı.


3. KÖPRÜ'DE HEDEF 2015 YA DA 2016


"Kültür Havzası" diye adlandırdıkları Haliç'te önemli öğeleri yerine koymaya çalıştıklarını söyleyen Topbaş, "Burada çok önemli bir değer olarak gördüğümüz 1722 yılında Leonardo Da Vinci'nin tasarladığı bir eskiz niteliğinde, bir proje değil, esasında bir tasarım olarak hazırladığı köprünün konmasıya ilgili 2006 yılında bir proje ihalesi yapmıştık, bir firma almıştı, bir ön çalışmayla kurula bunu takdim etti. Bu gündeme geldiği zaman dünyanın değişik yerlerinde Leonardo Da Vinci'yi sevenler, 'Biz de bu projeye dahil olmak istiyoruz' dediler. Şu anda çalışmalar yürüyor" dedi. Topbaş, Taksim Meydanı projesine de değinerek, "Taksim'de bir etaplama yapıldı. Kurul tarafından birinci etap olarak bizim de ihalesini yaptığımız Tarlabaşı Cumhuriyet Caddesi girişi, yani Gezi Parkı'nın ön taraflarında bulunan noktadaki çalışmalar artık başladı. Yer altına alınma çalışması projeleri de devam ediyor. Orada İstanbulluları ya da bizi rahatsız edecek hiç bir adım atmayız, bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Yakışan, doğru olan ve İstanbul'a hizmet verecek, gerçek anlamda bir meydan ortaya çıkarmak istiyoruz" diye konuştu. 3. Köprü çalışmalarına yönelik bir soruya da Topbaş, "3. Köprü, hedef olarak 2015, belki 2016'ya kalır mı bilmiyorum, bir hedefi var. Kuzeye atıldı, mümkün mertebe kuze olmasının istenmesinin sebebi arazi istimlak bedelleri yüksek çıkmasın, kamu arazilerinden geçsin ve doğayı fazla tahrip etmesin diye. O çalışmalar yürümekte" dedi.


ORASI ORMAN ALANI DEĞİL


Kadir Topbaş, İstanbul'da yapılması planlanan üçüncü havaalanıyla ilgili olarak da şunları söyledi. "Sayın Başbakanımızın talimatıyla kuzeyde, gelecekte yılda 150 milyon yolcu kapasiteli 5 pist veya 6 pist gerekirse geliştirebilme imkanı olan ilk etapta 100 milyon yolcu taşıyacak havaalanının startı veriliyor. Zannediyorum bu yıl içerisinde ihalesi de yapılabilir. Çünkü çalışmalar hızlı bir şekilde gidiyor. Veya gelecek yıl. Şu andaki Atatürk Havalimanı kapasitesini aştı, çok zorlanıyor. Hele lodos olduğu zaman. Bekleme süresi artıyor.


Oradaki 2.5 pistle tabi ki bu iş zor. İstanbul çok şükür dünyayı karşılayan, ev sahipliği yapan, dünyanın dikkatini çeken ve burada bulunmanın bir ayrıcalık olarak kabul edildiği sürece girdi. Havaalanlarımız yetmeyecek hale geldi. Milletçe bundan gururluyuz. Bu başarıyı birlikte yakaladık. Her alanda dünya ticaretiyle, ilişkileriyle olsun, turizmle olsun İstanbul'un ve Türkiye'nin payı giderek artmakta, bunu hep birlikte görüyoruz. Yeri kuzeyde Terkos Gölü'ne yakın alanlar içerisinde. Orada düşünülmekte. Haritalara bakılırsa o görünen nokta, maden ocakları diye bildiğimiz, tamamen bir savaş alanına dönmüş, yeşil alanı olmayan, geçmişte makilik olarak bildiğimiz yer. Ay yüzeyine benzeyen bozuk bir alan bahsedilen yer. Orası orman alanı değil. Oradan hızlı bir erişim, bir metro ile kent merkezine eriştirilecek bir çalışma var. Onu da sayın Ulaştırma Bakanımız ile görüşmüştük, konuşmuştuk. O bölge denize inme imkanı veriyor. Genelde havaalanları deniz inişi dikkate alınarak yapılmakta. Orası birilerinin söylediği gibi sıkıntılı bir bölge değil. Özellikle üzerinde durularak çalışıldı. Biz daha önce çalışmalarımızda Silivri bölgesini önermiştik. Silivri bölgesi biraz daha müsait. Alanlar itibarıyla baktığımızda. Tabi ki tarım alanları bundan etkilenecekti. Ama burada tamamen ay yüzeyine dönüşmüş kraterlere benzer bozuk bir doğa ve çevre var. Orası düzenlenecek."


YK(FOTOĞRAF)