Sarıyer’deki Hatemoğlu İlköğretim Okulu bahçesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği iftar yemeğine Derbentlilerin yoğun katılımı oldu. İftara İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu, mahalle muhtarları ve mahalle sakinleri katıldı. 1500 kişilik sofrada Derbentlilerle bir araya gelen Kadir Topbaş, mahalle halkına yerinde kentsel dönüşüm projesinin müjdesini verdi. Proje kapsamında kimsenin mağdur olmayacağını belirten Topbaş, “Burada öteden beri sıkıntılar yaşanıyor. Ciddi sıkıntılar var. Ama hep şunu söyledik, özellikle kaymakamlığın açılışı sırasında hacı Yaşar efendinin o ızdıraplı gözyaşlarını silerken şunu söyledim, ‘Hacım endişe etme. Biz hiçbir zaman sizi mağdur etmeyiz. Bizim ahlakımızda sizi mağdur etmek yatmaz, yazmaz. Biz halk için sizin için varız’ dedim. ‘Siz hiç endişe etmeyin. Birilerine peşkeş çekmek bizim yanımızdan geçmez. O kelimeleri biz zaten lügatimize kullanmayız’ dedim. Bize inandınız ve güvendiniz. Çalışmalarımıza katıldınız ve beraberce çok güzel herkesin gıpta edeceği bir yeni yerleşimi beraber oluşturacağız” diye konuştu.

KİMSE MAĞDUR OLMAYACAK

Proje alanında Milli Emlak Genelmüdürlüğü’nün, Darüşşafaka’nın , İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ve  oto sanayi kooperatifine ait yerlerin olduğunu belirten Topbaş, “Bu arsalar, parseller bunlarla oluşmuş. Bizim bunlarla yaptığımız çalışmalarda bu bölgelerde yaşayan, yerleşmiş gecekondu nitelikli olan yerlerin hiç biri mağdur olmayacak. Altını çizerek söylüyorum, hiç kimse mağdur olmayacak. Biraz önce bir bayan geldi, ‘Milli Emlak’ın yeri ne yapacağız’. Hiç kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Bu kadar net söylüyorum. Altını çizerek ifade etmek istiyorum. 1600 konut tamamen sizlere dağıtılacak.

TAPULARI BAŞBAKAN İLE BİRLİKTE DAĞITACAĞIZ

Yarın teslimlere başlanacağını ifade eden Kadir Topbaş sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kooperatifler kuruldu tamam ama özellikle bir şeyin belgesiyle emlak istimlak birimimizle daire başkanlığımızla yürüteceğiz. Kooperatifler bize koordinasyon sağlayacak, iletişim sağlayacak. Esasen Büyükşehir garantisinde, Büyükşehir eliyle olacak. Tapuları burada inşallah bizzat biz belki sayın Başbakanımızla beraber dağıtacağız. Bu kadar net söylüyorum. Ve bu Türkiye’de İstanbul’da modern bir yerleşim alanı olarak çıkacak. Şunu söyleyeyim ben, televizyonlarda da söylüyorum. Diyorum ki, bakınız özellikle söylediğim şu, ‘gecekondu diye bakılan yerler dahi, hiçbir bedel ödemeden kimse oraya yerleşemedi. İstanbulluyum ben gayet iyi bilirim. Mutlaka bir bedel ödetildi insanlara ve burada sizin gördüğünüz alanların üzerinde yaşayan her birinizin konutları teslim edilecek.”

BUGÜNÜN MAKETİNİ YAPIN


Projeyle ilgili bugün yapılan toplantıda “Bugünün maketini yapın. Gelecek kuşaklar görsünler” dediğini belirten Topbaş, şöyle devam etti:

Bu yerlerin değişimiyle inşallah yeni yerleşim alanlarıyla, ibadethaneleriyle, okuluyla, çarşısıyla ve yaşamaktan gurur duyacağınız yerleşim alanlarıyla bu konutlara taşınacaksınız inşallah. Sizleri yerleştireceğimiz konutlar bunlar. Deprem riski olmayan, değer olarak baktığınız zaman ciddi değerlerde. Rakam telaffuz etmeyeceğim ama şunu söyleyeyim insan gibi yaşayacağınız ve deprem riski olmayan konutlarda barınacaksınız. Başka bölgelerdeki bu tip çalışma yapacağımız insanları buraya getireceğiz ‘ Gelin Derben’te bakın ne yaptık Derbent’teki insanlarımızla konuşun diyeceğiz.’ Allah’ın izniyle bunu beraberce başaracağız. Elele kol kola vererek başaracağız. En kısa zamanda başlatılmasının talimatını verdim. İki etaplı yürüyecek, birinci etapta İstanbul Büyükşehir Belediyesi oto sanayi kooperatifi arazisi üzerinden başlıyor ve devam edecek. Büyükşehir olarak yüklenici firmalardan her türlü garantiyi alacaksınız. Kimseyi mağdur etmek gibi bir şey kimsenin aklından geçmeyecek. Özellikle geçici konutlar yapacağız, barınma konutları. Hemen yakın noktalarda. Oralarda bir yıl veya biraz fazla yaşayacaksınız. O yaşam alanlarında geçici olarak barınacak sonra konutlarınıza taşınacaksınız. Daha sonra biz o yerleri aynı şekilde başka yerleri dönüştürürken kullanacağız. Kiracılarla ilgili de bir yıllık kira bedelleri onlara peşin olarak ödenecek. Arkadaşlarım o konuda çalışmalarını sürdürüyor. Kimsenin mağdur edilmesini asla istemiyorum. Kimsenin boynunu bükmesini asla istemiyorum.”

Kadir Topbaş’ın konuşması sırasında okunan ezanı duyamayanlar için yeniden ezan okundu. İftar sofrasında bir araya gelen Derbentliler ve Kadir Topbay birlikte oruç açarak yemek yedi.

TT