"İTFAİYE 3 DAKİKADA ULAŞTI, 13 DAKİKADA MÜDAHALE ETTİ"


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Dün Türkiye'de ve İstanbul'da ilk defa bir gökdelen yangınını beraberce gördük ve yaşadık. Tekrarını inşallah yaşamayız. Ama bir olguyu da yaşadık ki İstanbul İtfaiyesi oldukça başarılı. Çok kısa bir sürede 3 dakikalık bir sürede ulaşıp, 13 dakika içinde de müdahaleyi başardılar. Ben bundan dolayı İtfaiye dairemizi daire başkanımızdan erine kadar herkesi kutluyorum. Ekipmanımız çok güçlü New York itfaiyesine eş değer araç ve gerece sahip olduğumuzu burada ifade etmek istiyorum. Binadan akıllı bina diye bahsettik ama özellikle yangın yönetmeliği sebebiyle bunlar akıllı binalar. Belediyemiz bütün projelerin yangın yönetmeliğine göre yapılıp yapılmadığını denetliyor. Ruhsat buna göre veriliyor. Oturma izni almak için de, itfaiyenin oraya giderek projede öngörülen yangın yönetmeliğindeki çalışmaların yapılıp yapılmadığını yerinde denetleyerek olur veriyor. Bundan dolayı bu bina sağlıklı yapılmış bir yapıydı " dedi.


İtfaiyenin gökdelenin katlarında çalışmalarına devam ettiğini belirten Topbaş, yangının klima nedeniyle çıkmış olabileceği iddialarına da cevap verdi. Topbaş, "Muhtemel. Henüz net değil ama klimalar buna neden olabilir. Kablo yanmalarıyla oluşabilir diye birtakım düşünceler var. Bunun net açıklamasını bugün yapmak için erken. Sonuçlanacak ve itfaiye raporu ortaya çıkacak. Bunun da hazırlıkları şu anda yapılıyor" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yangının klimadan kaynaklandığına dair ellerinde bir ön rapor olup olmadığı sorusuna ise "Tahmini olarak klimadan olma olasılığı biraz daha fazla deniliyor ama net değil şu anda. Bu daha sonra açıklanacak. Çünkü birçok teknik adamın da ifade ettiği gibi yaz aylarında sıcak bölgelerde elektrik enerjisi kullanımı artmakta, bu da tabii yoğun bir kablolarda ısınmayı beraberinden getirebilir. Kabloların yanmayan kablolar olması, teflon olması gerekiyor. Bundan dolayı mıdır net olarak bilmiyoruz. Ancak araştırma yapıldıktan sonra ortaya çıkacak, çünkü farklı farklı ifadeler var. Ama bize gelen net bir rapor yok. Ama ihtimaldir klima olabilir deniliyor" yanıtını verdi.


"İTFAİYE ERLERİMİZDE BİR PROBLEM YOK"


Topbaş, yangında yaralanan itfaiye erlerinin sağlık durumuyla ilgili de konuştu. Kadir Topbaş, "İtfaiye erlerimizde bir problem yok. Şu anda bir problem yok. Sıkıntı yaşanmadı" dedi. Başarılı bir sınav verdiklerini de kaydeden Topbaş, "Rüzgarlı bir havaydı. 112 metrelik bir yapının camlarının etrafa saçılması, insanların üzerine ya da çevreye birtakım ciddi problemler çıkartabilirdi. Başarılı bir sınav verdik. İlk defa bir gökdelen yangınına tanıklık ettik ve başarılı bir sonuç aldık" diye konuştu.


"BURADA BAŞARILI BİR YANGIN MERDİVENİ VE TERS HAVA BASAN BİR SİSTEM VAR"


Binada izolasyonla ilgili nasıl bir malzeme kullanıldığını bilmediklerini ifade eden Topbaş, "Bir teknik adam olarak şunu söyleyeyim. Taş yünü yanıcı bir malzeme değil. Taş yününün ön ve arkasına konan su yalıtımı malzemeleri plastik veya petrol türevi malzemelerdense onlar yanar. Ciddi etkiler yapabilir. Tabii ki camlardaki çerçeve fitillerinin yanıcı olmayan malzemelerden üretilmesi gerekiyor. Teflon ya da ısıya dayanıklı malzeme olması gerekiyor" diye konuştu. Gökdelenlerde yangın merdivenlerinin çok önemli olduğunu söyleyen Kadir Topbaş, "Burada başarılı bir yangın merdiveni ve ters hava basan bir sistem var.Her daim bu sistemler kontrol edilmeli. Belki zaman zaman denemeler yapılması gerekiyor. Bunların periyodik bakımları da yapılmalı" dedi. Gökdelenlerde yangın tatbikatının zorunlu olup olmaması gerektiğiyle ilgili bir soruya ise Topbaş, "Tabii o kendi yönetimleriyle ilgili çalışmadır bu. Yapmalıdırlar. Gökdelenlerde panik anında oluşacak yoğunlukta sıkıntılar yaşanabilir. Gökdelenlerde tatbikatların zaman zaman yapılmasında fayda vardır. İnsanlara da uyarılar yapılmalıdır. Büyük şehirlerde özellikle gökdelenlerde hatta bütün yapılarda tatbikat yapılmasında fayda vardır" diye konuştu.


(BB)