Kazakistan İstanbul Başkonsolosu Askar Shokybayev, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a veda ziyaretinde bulundu. Ziyaretten sonrası açıklama yapan Topbaş, Askar Shokybayev'in görev yaptığı 3.5 yıl boyunca Kazakistan ve Türkiye arasındaki kardeşlik ilişkilerinin daha da artması konusunda büyük gayretler sarf ettiğini belirterek, Shokybayev'e Dubai'deki yeni görevinde başarılar diledi. Askar Shokybayev de İstanbul'da görev yaptığı yılların kendisi için en verimli yıllar olduğunu belirterek, "Gelecekteki Kazakistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin de çok daha iyi olacağına inanıyorum" dedi.


BOĞAZ'A BİR FÜNİKÜLER SİSTEMLE YÜZEYDEN, İNMEYİ ARZU EDİYORUZ


Açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Topbaş, Levent'ten Hisarüstü'ne oradandan füniküler sistemle Aşiyan'a inmesi planlanan "Mini Metro" projesinin sorulması üzerine, bugüne kadar ulaşıma yaptıkları yatırımın 22 milyar lira olduğunu, toplu taşımanın yaygınlaşmasıyla trafiğin rahatlayacağını belirterek,şunları söyledi:


"Metro hatlarından bir tanesi olarak düşündüğümüz Levent'ten Hisarüstü denilen Boğaziçi Üniversitesi'nin bulunduğu noktaya kadar metro hattının uzatılması. Bunun kararını verdik. Şu anda çalışmalar devam ediyor. Kısa sürede tamamlanacağını umuyorum. Tabiki oraya gittiğimizde arzu ettiğimiz şudur ki, Boğaz'a bir füniküler sistemle yüzeyden, Taksim'deki gibi Dolmabahçe-Tünel şeklinde değil, inme şeklinde. Bunun Avrupa'da örnekleri var. Bu başarılırsa sahille bütünleşme imkanı olur. Böylece sahil trafiğini büyük destek vermiş oluruz."


ŞU ANDA START VERİLDİ


Topbaş, benzer bir çalışmayı Üsküdar-Ümraniye, Ümraniye-Altunizade hattının Çekmeköy'e uzanan metro hattının Ümraniye bölgesindeki herhangi bir noktasında, sahile inen füniküler tarzındaki yüzeysel bir inişle sahile erişebilme imkanı aramayı arzu ettiğini söyledi. Bunlardan bir tanesinin belki Küçüksu Deresi civarına inebileceğini kaydeden Topbaş, başka nokta seçilmesi halinde tepelerden gelenlerin sahile inmesini, sahilden gelenlerin de tepeye çıkarak, füniküler sistemle metro hatlarına ulaşabileceğini anlattı.


Topbaş, sahillerde yoğun bir trafik oluştuğuna işaret ederek, "Ciddi bir sıkıntı yaşanmakta her iki Boğaz sahilinde. Böylece tepelerdeki metrolarla bunu bağlamış olacağız. Bunun önemli bir çözüm olacağına inanıyorum. Şu anda start verildi. Çok kısa sürede biteceğini tahmin ediyorum. Çünkü çok uzun bir mesafe değil. Tek tüp olarak yapacağız. Çünkü aynı tüpten gidiş geliş sağlanacak. Böyle hızlı bir erişim imkanı verilecek. Etiler hattı yol genişliği açısından çok sıkıntılı bir bölge. Çok ciddi sıkntı yaşanmakta trafik açısından. Böylece oradan otobüs hattı yerine metro ile erişim sağlanacağı bir sistem devreye girecek" dedi.


DG-İT (MK)