İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı bilgi ve teknoloji desteği ile yapılan Lahor Metrobüs Hattı ve Lahor Katı Atık Tesisi'nin açılış törenlerine katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bugün saat 06.30’da İstanbul’a döndü. Kadir Topbaş, daha sonra saat 11.15’de de Ankara’ya gitti. Ankara’ya gitmeden önce Atatürk Havalimanı VİP Salonu'ndaki basın toplantısı düzenleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Pakistan’daki temaslarını aktardı ve gazetecilerin sorularına cevap verdi.

Pakistan’da Pencap Eyalet Başbakanı Muhammet Şahbaz Şerif’le görüştüğünü belirten Kadir Topbaş, kendi adının verildiği Jinnah Bulvarı’ndaki 'Kadir Topbaş Kavşağı'nın hizmete girmesiyle yapılan törene de katıldığını söyledi. Kadir Topbaş “Lahor’da iki Türk firmasının yaptığı katı atık tesisini açtık. Lahor’un bu en büyük sorunu böylece çözülecek. Günde 5 bin ton çöp üreten bir kent. İkinci günkü temaslarımızda metrobüs hattını hizmete açtık. 30 km’lik bir hattın ilk 8 km’lik kısmını açtık” dedi.

 


100 İKARUS HEDİYE

 


İBB Başkanı Kadir Topbaş, Lahor metrobüs hattında çalışacak olan otobüslerin Çin’e sipariş edildiğini ancak bu siparişlerin gecikeceği için İstanbul Belediyesi olarak halen ellerinde bulunan işletmeden aşamalı olarak çıkartılan 300 İkarus otobüsten 100'ünü Lahor’a hediye ettiklerini belirterek “İkaruslar artık miadını doldurdu. Bu nedenle 100 adetini kardeşlik nişanesi olarak kendilerine hediye ettik. Elimizdeki yedek parçaları da vereceğiz. Çünkü artık kullanmıyoruz. Kendileri bize yeni metrobüsler Çin’den geldikten sonra bu otobüsleri iç taraflarda köy yollarında kullanacaklarını söylediler“ diye konuştu.

 


KENT İÇİNDE OTO GALERİLER

 


Geçen yıl kent halkına söz verdikleri gibi şehir içindeki oto galerilerinin merkezi oto satış noktalarına gitmeleri konusunu takip ettiklerini belirterek Kadir Topbaş, “Bu İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı bir genelge ile tüm belediyelere tebliğ edildi. Buradaki rahatsızlık, kent içindeki yoğun trafikte özellikle araçların tretuvarları işgaliyle ilgili. Yani araçlarını tretuvarlara koyup insanları caddelerden geçmeye zorluyorlar. Bununla ilgili özellikle ilçe belediyelerin çalışması var. Oto galerisi sahiplerinin de zaman tanınması izin talepleri var. Tabii bunlar bir anda olmuyor. Bir başka boyutuyla da bakmak lazım. Bu tip olaylarda karar aldığınız vakit başlangıç ve sonuç tarihlerini iyi korumak gerekiyor. Hem esnaf mağdur olmasın ama yıllardır mağdur olan vatandaşın da mağduriyeti bir an önce giderilsin. Biz de takip ediyoruz“ dedi.

 


ESENYURT YANGINI

 


Kadir Topbaş, Esenyurt’taki yangında 11 işçinin hayatını kaybetmesinde büyük üzüntü duyduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Her şeyden önce çok üzücü bir olay. Hele bir tanesi yeni nişanlanan ve üç-beş kuruş para kazanıp, biriktirip düğün hazırlığında olan bir insan. Hangi iş kolu olursa olsun bir iş yeri çalışan insanların önce insan olduğunu bilmeli ve çalışma şartlarını çok iyi hale getirmelidir. Artık Türkiye ve İstanbul herhangi bir üçüncü dünya ülkesi gibi değil. Çadırlarda, derme çatma barakalarda insanlar barındırılmaz. Fakat işin gerçeği şantiyelerde bu şekilde barınma ile ilgili bir yönetmelik yok. Bunu bugün Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanımızla görüşeceğim. Şantiye düzenlemesine de bir kriter getirilmesi gerekiyor. Biz de ayrıca Belediyeler Yasası ile ilgili olarak bir çalışma yapacağız. Nasıl ki şantiye tabelaları vardı. Onların ebatları boyutları her şeyi belirlenmiştir. Bunun da yasaya bağlanması gerekir."

 


(BB) (FOTOĞRAF)