Kazım Çömekçioğlu'nun 3 çocuğundan en büyüğü olan Nazan Çömlekçioğlu, aile mesleği olan ve babasının da 45 yıldır uğraştığı çömlekçiliği meslek olarak seçti. Merkeze bağlı Emirseyit kasabasında ürettikleri çömlek ve sırık küplerini, kent merkezinde açtığı  işyerinde satan Nazan Çömlekçioğlu, aynı zamanda dükkandaki atölyesinde küp de yapıyor.

Çocukluğunda bu mesleği öne çıkarmanın hayali içinde olduğunu belirten Nazan Çömlekçioğlu şunları anlattı:

"Aslında bu meslek babamın dedesinden kalan bir meslek. Daha önceden bizim bir atölyemiz vardı. Orada babam- dedem bu işi yapıyordu. Dedem vefat etti, şimdi bu mesleği babam yürütüyor. Bizler de yanlarında yetiştik, inşallah bizler bu mesleği devam ettireceğiz."

Ürettikleri sırık küplerinin tamamen Tokat'a ait olduğunu söyleyen Çömlekçioğlu, "Herhangi bir yerde bunun üretimi yapılmıyor. Başka yerlerde de var çömlek imalatı ama, bizim yapmış olduğumuz çok farklı bir şey. Bu tamamen Tokat'ın eski bir kültürü" diye konuştu. Topraktan yapılan küplerin yararından da söz eden Nazan Çömlekçioğlu şu bilgileri verdi:

"Sağlık için yemiş olduğumuz bal plastik bir kabın içerisinde kanserojen bir maddeye dönüşüyor. Daha önceden ballar bal küplerine konulurdu. Peynir küpleri kullanılırdı, yaprak küpleri kullanılırdı ve bu gıdalar, küplerin içinde daha uzun ömürlü olurdu. Şu an plastiğin içine koymuş olduğumuz ürünlerin bir süre sonra tatları değişiyor, üzerinde küfler oluşmaya başlıyor. Ama bunu hiç bir şekilde küpte göremezsiniz. Yıllar boyu muhafaza edebiliyorsunuz. Çökelek, peynir, yaprak, salça ve özellikle su küpün içinde taze kalır."



MT(EA/COŞ)