Tokat'ta ilk projesi 1980 yılında hazırlanan çevre yolu dönemin koşulları nedeni ile uygulamaya alınamadı. Rafa kaldırılan proje için çalışmalar 2004 yılında tekrar başlatıldı. Karayolları Bölge Müdürlüğü ve Tokat Belediyesi, projede revizyona gitti. Turhal Karayolu Organize Sanayi Bölgesi'nden geçerek Derbent Boğazı, Erenler Mezarlığı bölgesi ve Büyükbeybağı Mahallesi'nden Sivas karayoluna bağlanan 8.2 kilometrelik çevre yolu 8 yılda tamamlandı.

GAYRİMENKUL ENGELİNE TAKILDI

Toplam 48 Milyon TL'ye mal olan çevre yolunun yapım aşamasında çeşitli sorunlar ortaya çıktı. Güzergah üzerine bulunan gayrimenkul sahipleri ile yapılan pazarlıklarda anlaşma sağlanamayınca, projede değişiklikler yapıldı. 2010 yılında tamamlanması planlanan proje, 2 yıl daha gecikti. Çevre yolunun açılışı cuma günü Ulaştırma, Denizcilik ve Habarleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından yapılacak.

"KENDİMİ BİLDİM BİLELİ BU YOL KONUŞULUYOR"

Çevre yolunu gezen AK Parti İl Başkanı Eyüp Eroğlu, Tokat halkının 30 yıldır yolun bitmesini beklediğini söyledi. Eroğlu, "Ben 36 yaşındayım. Kendimi bildim bileli Tokat'ın çevre yolu hep halk nezrinde konuşulan, 'Ya bizim neden çevre yolumuz yok' denilen bir noktadaydı. Ama Allaha çok şükür, Tokatlılar'ın 30 yıldır beklediği çevre yolumuzun bitmiş olmasını ve bakanımızın katılımıyla açılıacak olmasını bizleri ve Tokatlılar'ı son derece memnun etti" dedi.  Çevre yolunun dağlık bölgesinde olmasında dolayı zorluklar görüldüğünü anlatan Eroğlu, "Kamulaştırma ve bölgenin dağlık olması nedeniyle gerçekten zor bir yoldu. Tokat, iki dağın arasında olan bir şehir. Mecburen dağ eteklerinde dağları delerek, kayalıkları düzleyerek bu yol yapıldı. Özellikle belli bir bölümü özel mülkiyet alanı içerisindeydi. Hamd olsun bu özel mülkiyet yerlerinin kamulaştırılması ile beraber çözülmesiyle yol bitirildi."



MT,FY(EA/İD)