Organize Sanayi Bölgesi ile Beyyazı Beldesi arasına Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) tarafından yapılacak canlı hayvan borsasının temel atma törenine katılan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2011 yılında dünyada en çok fiyatı artan 10 üründen 4'ünün tarım ve hayvancılık ürünü olduğunu açıkladı. Geçmişte tarım ve hayvancılık sadece karın doyurmak için yapıldığını hatırlatan Başkan Hisarcıklıoğlu, tarım ve hayvancılığın artık para kazanma amaçlı yapıldığını belirtti.

Hayvancılıkta etin, sütün, derinin ve gübrenin ayrı ayrı maddi getirisi olduğunu vurgulayarak hayvancılığın önemine değinen Rifat Hisarcıkloğlu, "Her yönüyle gelir getiren başka bir şey yok. Hayvancılığın olabilmesi için yiyebileceği ot lazım. Ama ot yok. Bu da bizim ayıbımız. Cumhuriyet tarihinde ilk kez saman ithal ediyoruz. Ot olmadan hayvancılık olmaz. Rekabet edebilme şansımız olmaz. O zaman bizim bu bereketli toprakları hızla hayvancılığa uygun hale getirmemiz lazım" dedi.

Topraklarının büyüklüğü bakımından Konya büyüklüğündeki olan Hollanda yılda 60 milyar dolar tarım ve hayvancılık ürünü ihracatı yaptığını anlatan Hisarcıklıoğlu, dünya ekilebilir alan açısından dünya 7'incisi olan Türkiye'nin saman ithal etmesinin hayvancılığın geleceği için tehlikeli olduğunu söyledi. Konuyla ilgili herkese sorumluluğu olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, siyasetçilerden bürokratlara, çiftçiden tüccara herkesin bu konuda duyarlı olması gerektiğini anlattı.

Afyonkarahisar ile Kayseri arasındaki sucuk ve pastırma rekabetine değinen Hisarcıklıoğlu, rekabetin iki şehri de marka haline getirdiğini belirtti. Canlı Hayvan Borsası'nın Afyonkarahisar'ın yanı sıra İstanbul'daki et tüketicisini de olumlu etkileyeceğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Bu tesis özellikle hayvancılık sektöründeki sucukçuya, pastırmacıya hizmet edecek. Ama bu borsadan en çok istifade edecek şehir hangisi derseniz, etinin yüzde 80'ini karşıladığımız İstanbul'dur. Bu tesisle sadece Afyon değil, İstanbul'daki tüketici de kazanacak" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali İrfan Balkanlıoğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve ATB Başkanı Mehmet Mühsürler ile Afyonkarahisar protokolü duaların ardından canlı hayvan borsasının temelini attı.

 

OB (SU/RT)