Eskişehir Ticaret Odası (ETO) tarafından Anadolu Üniversitesi'nde düzenlenen 'Eskişehir'in Sesleri Vergi Rekortmenleri' ödül törenine katılmak üzere Eskişehir'e giden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, tören öncesinde ilk olarak valiliği ziyaret etti. Anı defterine duygularını yazan Hisarcıklıoğlu daha sonra Vali Kadir Koçdemir'e üzerinde Hitit resminin olduğu bir plaket sunarken, Koçdemir'de Hisarcıkıoğlu'na çini işlemeli tabak hediye etti. Ziyaretin ardından Vali Kadir Koçdemir ile TOBB Başkanı Riat Hisarcıklıoğlu makam araçlarına binerek Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü'ndeki Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen Eskişehir'in Sesleri Vergi Rekortmenleri ödül törenine katıldılar.

TİCARETİN SENFONİSİ

Törende tüccar ve sanayicinin iş yerindeki seslerden yapılan ve Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan beste, özel klip eşliğinde gösterime sunulacak. Müzikal enstrümanın kullanılmadığı eserde; davul yerine satır, zil yerine çiğ böreğin kızarma sesi, perküsyon yerine şişe sesi, piyano yerine tamir anahtarlarının sesi, insan sesi yerine yazar kasa sesi, trampet yerine matkap sesi kullanıldı. ETO Başkanı Harun Karacan'ın fikri ile yola çıkılan eser, Musa Göçmen tarafından Eskişehir Ticaret Odası için 'Ticaretin senfonisi' adıyla özel olarak bestelendi.

OKUL YAKILMASINA SERT TEPKİ

Vergi rekortmenleri ödül töreninde konuşan Rifat Hisarcıklıoğlu, geçen hafta Van'da, TOBB'nin yapmış olduğu bir ilköğretim okulunun kundaklanma sonucunda yakıldığını söyledi. Olaya sert tepki gösteren Hisarcıklıoğlu şöyle dedi: "Çok şükür can kaybı olmadı, ama maalesef maddi hasar oluştu. Bunu yapanları ve çocuklarımızı cahil bırakma noktasında hareket edenleri ve bu ülkeye ihanet edenlerin hepsini lanetliyorum. Aynı zamanda bunu koruyanları ve çeşitli bahane üretenlerin hepsini de tekrar lanetliyorum. Biz TOBB olarak Türkiye'nin geleceğinin gençlerinde ve en büyük gücünün genç nüfus olduğunu çok iyi olduğunu biliyoruz. Bizim petrolümüz yok, doğalgazımız yok. Allah'a şükür çok genç ve dinamik bir nüfusumuz var. Eğer bunları iyi eğitebilirsek işte 21'inci asır Allah'ın izniyle bizim asrımız olacaktır. Ben buna canı gönülden inanıyorum. Bunun için de eğitim çok önemli. Eğer gençlerimizi iyi eğitebilirsek en büyük güçümüz onlar. Bizim petrolümüz de doğalgazımız da bu gençlerimiz. Bunları çok iyi eğitiyor olmamız lazım. TOBB olarak buna inandığımızdan dolayı yönetim kurulumuzla beraber, iş dünyası adına Türkiye'nin geleceğine yatırım yapmaya devam ediyoruz. Bugün TOBB olarak eğitime yapmış olduğumuz katkının tamamı yaklaşık 78 milyon Lira civarında olmuştur. Biz bu katkıyı yapmaya devam edeceğiz."

HALKIN YAPTIĞI ANAYASA OLACAK

Türkiye'de sistemin çürümüş olduğunu söyleyen Rifat Hisarcıklıoğlu, bunun için yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu konuda mecliste yapılan çalışmaları desteklediklerini belirten Rifat Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti: "sistemin tamamı çürümüş durumda. Ben bunu nereden biliyorum. Ben bunu karayollarından biliyorum. Şimdi benim TIR'ı süren şoförüm Avrupa'da TIR'ı sürerken otoban 3 şeritliyse en sağdan gider. 80 kilometrenin üzerine çıkmaz. Ama aynı TIR aynı şoför Kapıkule'den içeri girdi mi otoyolun sol şeritten sağa geçmez, 120'nin altına inmez. Şimdi şoför aynı, kamyon aynı, farklı olan ne? Farklı olan sistem. Eğitim de onun içinde. Sistemin her tarafı çürümüş. Bu sistemi yeniden inşa etmemiz lazım. Sıfırdan inşa etmemiz lazım. Sistemin inşasına da temelden başlamamız lazım. Bu da nedir? Bu yeni Anayasadır. Yeni bir Anayasa olmadan ne kadar kanun çıkartırsanız çıkartın mevcut anayasaya aykırı olduğu sürece siz sistemin önünü açacak iş yapamazsınız. 4 siyasi partimiz seçimler sırasında bize söz verdi. Dediler ki meclise geleceğiz, yeni bir anayasa çıkaracağız. Biz de gittik oy verdik, kimi beğeniyorsak gidip ona oy verdik. Meclistekiler çok akıllı bir iş yaptı, hepsine teşekkür ediyoruz. Bütün siyasi partiler eşit sayıda komisyon kurdular. İlk defa Türkiye'de sivil ve halkın istediği tarzda bir anayasa yapılacak. Eksiği olur, fazlası da olur, ama halkın yaptığı olacak. Çünkü bizim temsilcimiz o mecliste. Biz bundan umutluyuz. Türk işadamları olarak da bunu sonuna kadar destekliyoruz."

KADIN GİRİŞİMCİLERE DESTEK VERİN

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Eskişehirli işadamlarından kadın girişimcilere destek verilmesini istedi. Müslümanların örnek insan olarak gördükleri peygamberin eşi Hazreti Hatice'nin en büyük tüccarlardan biri olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu şu şekilde konuştu: "Bir Müslümanın kendisi için örnek aldığı insan peygamber efendimiz. Peki arkadaş kız çocuğuna gelince neden peygamber efendimizi örnek almıyorsun? Peygamber efendimizin eşi Hazreti Hatice ne iş yapardı? Ticaret yapardı. Peygamber efendimizi örnek alıyorsak niye kız çocuğunu girişimci olarak yetiştirmiyorsunuz? Bir Müslüman örnek alacağı insan peygamber efendimiz ise o zaman Hazreti Hatice validemiz Mekke'de zamanın en büyük tüccarı. Sadece tüccar değil, en büyük lojistik gücü aynı zamanda ve peygamber efendimiz onun yanında çalışmaktaydı. Onun için benim sizlerden bir ricam var. Nolur bu kız çocuklarınızı girişimci olma noktasında hepinizin çaba sarf etmenizi istiyorum."

VERGİ REKORTMENLERİNE ALTIN PLAKET

Yapılan konuşmaların ardından 2011 yılı Eskişehir kurumlar ve gelir vergisi rekortmenlerine plaketleri verildi. Kurumlar vergisinde ilk 5'e giren Eti Gıda, Sarar Giyim, TUSAŞ Motor ve ESGAZ yetkilileri ile gelir vergisinde ilk 5'e giren Gülay Kanatlı, Naci Özçetin, Ali İnci, Metin Soyiç ve Serdar Gül'e altın plaketleri ile takdir beraatları verildi.

 

HT,SK (EK/RT)