Bölgede incelemelerde bulunan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu akşam saatlerinde geldiği Kars’ta Vali vekili Ünal Coşkun’u ziyaret etti. Ziyaret sonrası Rifat Hisarcıklıoğlu, çıkışta kendisine yol veren Vali Vekiline “Geç geç önce geç. Sen Devletin Valisisin” dedi. Daha sonra Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsasına giden Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkgözü ve Çıldır Aktaş kapısının açılmasıyla ilgili her türlü işlemin bittiğine dikkati çekti. Konunun Gümrük ve Ticaret Bakanlığında imzada olduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:

“Sayın bakanımız eğer önümüzde ki hafta bunu imzalarlarsa, kapının inşaatına başlar ve 8 ayda bitiririz. Otomatikman ticaretin önünün açılmasıyla birlikte bundan Kars ve Ardahan faydalanacaktır. 2 ay önce Ekonomi Bakanımızla Gürcistan’da gerçekleştirdiğimiz 3 ülkenin ekonomi bakanları, odalar birliği başkanları ile Gürcistan’da bir araya geldik. Bölgesel ticaretin önünün açılması için toplantıların yapılması kararı aldık. İnşallah önümüzdeki ay büyük bir ihtimalle Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan’la, Gürcistan ve Azerbaycan ekonomi bakanı ve iş dünyaları Kars’ta buluşarak ortak nasıl ticaret yaparız, ticaretin önündeki engeller neler, bunları çözeceğimiz yer ora olacak. Kars’ta yapacağımız bu zirve Kars’ın da ufkunu açacak. Aynı zamanda Türkiye’yi de Kars’ın üzerine dikkatini çekecek.”

TOBB’nun kuruluşunun 60’ncı yılı olduğunu anımsatan Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin  dünyanın 17’ncı büyük ekonomisine sahip ülke olduğuna dikkati çekti. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin yüzde 8.5’luk bir büyümeyle dünyada büyüme sıralamasında 3’ncü olduğunu söyledi. Kars ve Ardahan’ın aslında İstanbul’un kapısı olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Kars demek, Ardahan demek bunun önemini anlatır. Bu kapı Ruslara düştüğünde o zaman Osmanlının Genelkurmay başkanı bir söz söyler ve derki; ‘Kapı elimizden gitti o zaman’ Kars, Ardahan onun için bizim için çok önemli. Sizler çok çile çektiniz. Türkiye’nin bugün korucu görevini siz yapıyorsunuz. Sınırdasınız. Dünyada 2011 itibariyle fiyatı en çok artan 10 ürünün 4’ü tarım ve hayvancılıkla ilgili. Önümüzdeki dönem tarım ve hayvancılık dünya için çok daha önemli. Çünkü dünya nüfusu artıyor. Özellikle Asya’da zenginleşme artıyor. Buna bağlı olarak insanlar beslenecek. Beslendikçe de tarım ve hayvancılık ürünlerine ihtiyaç olacak. Eskiden tarım ve hayvancılık sadece karın doyurmak için yapılırdı. Ama bugün artık tarım ve hayvancılık para kazanmak için yapılıyor. Sizler açısından yeni bir umut var” diye konuştu.

Teşvik yasasıyla beraber 6’ncı bölgeye bağlı Kars’ı önümüzdeki dönem yatırım merkezi haline getirilmesi gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, Kars kaşar peynirinin markalaştırması gerektiğini vurguladı. TOBB Başkanı ziyaretleri sonrası Erzurum’a hareket etti.



BA (KS/RT)