12 Eylül 1980 askeri müdahalesinin ardından kapatılan ve mal varlıklarına el konulan TÖB-DER’in Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi olan ve halen Denizli’de kitabevi işleten Ahmet Fuat Özkan, 12 Eylül ile ilgili açılan davaya müdahil olduklarını, amaçlarının derneğe ait mal varlığını geri almak olduğunu kaydetti. Ülke genelinde TÖB-DER’e ait çok sayıda gayrimenkule 12 Eylül’de el konulduğunu, Denizli’deki Kültür ve Turizm Müdürlüğü binasının da bunlardan birisi olduğunu hatırlatan Özkan, “Bizim istediğimiz TÖB-DER’in tüzel kişiliğini kazanması. Bunu isterken TÖB-DER yeniden açılsın demiyoruz. Öğretmenlerin örgütlenme anlamında TÖB-DER’e ihtiyacı kalmadı, artık sendikalar var. Ancak bu davayı kazanıp mal varlığının iadesini sağlamak istiyoruz, çünkü bunlar öğretmenlerin paralarıyla alındı” diye konuştu.

ÖĞRETMEN ÇOCUKLARINA YURT YAPILACAK

TÖB-DER’in Türkiye genelindeki mal varlığının yaklaşık 25 milyon lira olduğunu tahmin ettiklerini bildiren Özkan, “Söz konusu malları geri alırsak, kuracağımız vakıfla büyük kentlerde yurt binaları yaptırıp, öğretmen çocuklarının üniversite öğrenimleri sırasında buralarda kalmalarını sağlayabiliriz” dedi.

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın yargılandığı davaya TÖB-DER adına müdahillik başvurusu yaptıklarını ifade eden Özkan, “Müdahillik için çok sayıda başvuru olmuş. Mahkeme bizden bir kişinin adını bildirmemizi istedi. Ankara’da ikamet ettiğinden Genel Başkan Yardımcısı İsmet Yalçınkaya’nın adını verdik, o katılıyor” diyerek mahkemenin gayrimenkullerin iadesine karar vermesi halinde, Denizli Valiliği’nin hemen arkasında bulunan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün bulunduğu binayı da geri alacaklarını dile getirdi.



ONB(İÖ/AAA)