Makine Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şubesi tarafından 'Mühendislik, Mimarlık ve Şehir Plancılığı Bitiyor' adlı konferans düzenlendi. MMO Antalya Şubesi'ndeki salonda düzenlenen konferansta TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer ile Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın konuşmacı olarak yer aldı. Konferansa MMO Antalya Şube Başkanı Hüseyin Barut, İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, sivil toplum örgütü temsilcileri ile mühendis ve mimarlar da katıldı.

Birlik Başkanı Soğancı, AK Parti'nin TMMOB'nun kuruluş yasası olan 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu'nun değiştirilmesine yönelik bir yasa taslağını kapalı kapılar ardında hazırladığını söyledi. AK Parti iktidarının kendine muhalif hiçbir sese tahammül edemediğini ve tüm kurumları kendine göre dizayn ettiğini dile getiren Soğancı, “AKP'nin teslim alamadığı birliğimiz, şimdi yasası değiştirilerek teslim alınmak isteniyor" dedi. Soğancı, AK Parti hükümetinin taslak hakkında kendilerinin görüşünü almadığını ifade etti.

AK Parti'nin hazırladığı torba yasa ile yaklaşık 410 bin üyesi bulunan TMMOB'nun gücünü azaltmak istediğini belirten Soğancı, şunları şöyle konuştu:

“AKP 10 yıllık iktidarı boyunca kendi arka bahçesi haline getiremediği, önünde engel olarak gördüğü TMMOB'yi etkisizleştirmeyi amaçlayan bu yasa değişikliğine karşı bundan önce olduğu gibi bundan böyle de hep birlikte mücadele edeceğiz. Yüreği insan sevgisi ile dolu olan TMMOB'nun kadroları her ne pahasına olursa olsun AKP'ye teslim olmayacak."

Mühendisler ve mimarlar olarak seslerini yükselterek yasa taslağı meclise gelmeden geri püskürteceklerini kaydeden Soğancı, “Bu yasa gelir sayımız artar ve yeni bir TMMOB kurulursa, orada da biz olacağız. Sonra da mühendislik, mimarlık mesleğinin savunduğumuz, 'kral çıplak' dediğimiz için bu işe daha fazla asılarak yeni TMMOB'nin bizden sorulacağını dosta, düşmana ve AKP'ye göstereceğiz. Sonra da Tayyip'e 'Ne oldu şimdi' diyeceğiz" diye konuştu.

ODA BAŞKANLARININ TEPKİSİ

Konferansta Ziraat Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer de yasa taslağının mühendislik ve mimarlık mesleğini Türkiye'de bitirerek şehir plancılığını tarihe gömmeyi amaçladığını söyledi.

Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın da şehir plancılığına dair mevcut yasanın amacını açıklayarak, taslağa karşı çıktıklarını anlattı.