Süleyman Demirle Kültür Merkezi'nde 'Guguk Kuşu' adlı oyun ardından Kültür Merkezi önüne çıkan tiyatrocular burada şehir ve devlet tiyatrolarının özelleştirilmek istenmesini protesto ederek bir süre oturma eylemi yaptı. Ardından tiyatro sanatçıları adına basın açıklamasını tiyatrocuların örgütlü bulunduğu Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL-SEN) Şube Başkanı Erdal Karakuş okudu. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları kuruluşundan bu yana 87 farklı oyun sergilediğini belirten Karakuş, "Türk Tiyatrosu'nda yeni heyecan yaratmak amacıyla kurulan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, bu yıl 15'inci yılını kutluyor olmanın gururu içerisindedir. Tiyatro yoluyla halka hizmet vermekte olan bu kurum, kuruluşundan bu yana, çocuk oyunları da dahil olmak üzere, 87 farklı oyun sergilendi" dedi.

Karakuş, tiyatroların özel bir yasayla korunma altına alınması gerektiğini anlatırken, tiyatroların özelleştirilmesinin Türk Tiyatrosu ve seyircisine karşı yapılacak bir haksızlık olacağını söyledi. Karakuş, şöyle devam etti:

"Sanatçının iradesindeki özerk bir yönetime bağlı birimler halinde çalışan kamu tiyatroları, her zaman var olmalı ve bu tiyatrolar özel bir yasayla koruma altına alınmalıdır. Devlet desteği sayesinde cüzi miktarlar ödeyerek tiyatro izleme imkanı bulan halk, bu hizmetten mahrum bırakılacaktır. Hedefimiz, çağdışı yönetmelik dayatmaları yerine, çağdaş ve özerk bir şehir tiyatrosu yasasıdır. Geçmişte nice zalim kral ve yöneticilerin adı çoktan unutuldu. Ama sokrates hala hatırlanıyor ve hala oyunları oynanıyor. Yönetim değişmesiyle birlikte endişelerimiz artıyor." 



EY,BC(MB/İD)