Adana Hilton Oteli'nde festivalin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsoğan, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ile çok sayıda davetli katıldı.

PROTOKOL MÜJDESİ

Festivalin açılışında konuşan Bakan Günay, destek veren ve sahiplenen herkese teşekkür etti. Son dört yılda 25 tiyatro sahnesi açtıklarını belirten Günay şöyle konuştu:

"Uzun zamandır festival açılışına geliyorum. Festivalin 2009'dan beri sokağa taşıp halkla buluşması çok önemli. Rahmetli Sakıp Sabancı festivalin 14 yıldır gerçekleştiriliyor olduğunu bilmekle sanıyorum çok mutlu olurdu. On binlerce Adanalının etkinliği hissetmesi onu mutlu ederdi. Biz bu etkinliği salonlardan sokağa taşırdıktan sonra sanıyorum Sakıp ve Özdemir Bey'in ruhu şad oluyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızla, sahne ve edebiyat sanatçılarımızın yaşamının son yıllarını iyi geçirmeleri için neler yapabileceğimiz konusunda bir protokol imzaladık. İhtiyaç içinde bulunan sanatçılarımıza devletin şefkat elini uzatması konusunda bir işbirliğini imza altına aldık. Sanıyorum bu Türkiye'nin sanat yaşamı için önemli ve değerli bir haberdir. Bir başka haber de son yıllarda Türkiye'de kültür ve sanatın nereye gittiği konusunda tartışmalar oluyor. Geride bıraktığımız 4 yıl içinde Devlet Tiyatroları 25 yeni sahne açtı. Yarın birini daha memleketimde Ordu'da açıyoruz."

Törende konuşmak için kürsüye çıkan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ise yatsı ezanı okununca bir süre susarak ezanın bitmesini bekledi. Ezanın ardından konuşan Şahin, "Bu akşam sanat ve dostluk akşamı. Ezan da kültürün bir parçası. Bu tür etkinliklere başlamak kadar sürdürmekte önemli. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" diye konuştu. Adana Valisi Hüseyin Avni Coş da, Sabancı Ailesi'ne teşekkür etti.

'İLGİ ŞEVK VERİYOR'

Sabancı Vakfı Mütevvelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ise, 14 yıl önce tiyatro şenliği olarak yola çıkan festivalin çok sayıda yabancı tiyatro topluluğunun da katıldığı uluslararası organizasyona dönüştüğünü söyledi. Festivali sokaklara taşımak amacıyla 4 yıldır açık hava gösterileriyle açılışı yaptıklarını anlatan Sabancı, "Bütün sanatçıların Dünya Tiyatrolar Günü'nü kutluyorum. Sabancı Vakfı ile Devlet Tiyatroları başarılı bir çalışma yapıyorlar. Festivali 14 yıldır hep birlikte daha iyiye götürmeye çalışıyorlar. Tabi bu festivale esas katkıyı verenler sevgili Adana'lılar. Bu festivalin bileti satışa çıktıktan 3 saat sonra tükeniyor. Bu da bize her yıl daha iyisini yapmak için şevk veriyor. 14 yıl önce rahmetli Sakıp Sabancı'nın döneminde ulusal bir etkinlik olarak başlayan festival, uluslararası bir boyuta ulaştı. Son 3 yıldır da bizi daha çok kişiye daha çok Adanalılara ulaşabilmemiz için açılış ve kapanış performanslarını herkese açık bir etkinlik yapıyoruz" dedi.

DORMEN'E ÖDÜL

Adana Devlet Tiyatrosu Fırat Demirağ ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgi'nin de konuştuğu açılış törenin ardından tiyatro sanatçısı Haldun Dormen'e 'Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Bakan Günay, Bakan Şahin, Güler Sabancı ve Lemi Bilgin'in elinden ödülünü alan Dormen, "Ne kadar yıllardan beri sahnedeyim. Bu kadar heyecanlanmadım. Gerçekten çok hoş bir festival. Böyle bir gecede ödül almak herkese nasip olsun" dedi. Gecede 27 Nisan Tiyatro Günü Bildirisi'ni de ünlü tiyatrocu Kenan Işık okudu.

İTALYAN GRUPTAN MUHTEŞEM GÖSTERİ

Ödül töreninin ardından Seyhan Nehri üzerinde dünyaca ünlü İtalyan 'Studio Festi' grubu Büyülü Düşlerin Dünyası' adlı gösterisini sundu. Adanalıların yoğun ilgi gösterdiği etkinlik, balonlara bağlı dansçıların uçarak dans etmesiyle başladı. Seyhan nehri üzerinde teknelerin üzerinde dansçılar gösteri sundu. Büyük boyutlarda ışıklı kuğu figürleri nehirde tur attı. Ayrıca lazer gösterisi, havai fişekler, masal kahramanlarını aratmayan figürler teknelerle nehir üzerinde tur attı. Konuklar ve nehrin kıyısında bulunan Zübeyde Hanım Parkı'nda binlerce Adanalı gösteriyi büyük bir keyifle izledi.

ÇOK SAYIDA TOPLULUK KATILACAK

29 Nisan'a kadar sürecek festivalde, 5'i yabancı ve 12'si yerli toplam 17 tiyatro topluluğu 22 ayrı oyun sahneleyecek. Festival kapsamında, atölye çalışmaları ve seminerler de gerçekleştirilecek. Merhum işadamı Sakıp Sabancı'nın girişimiyle önce yerel, sonra ulusal ölçekte başlayan ve daha sonrasında uluslararası bir nitelik kazanan festivale Belçika'dan 'Josephina', İspanya'dan 'Andre ve Dorine', Çin Halk Cumhuriyeti'nden 'Küçük Kırmızı Çiçekler' ve Hollanda'dan 'Pi-Leau' adlı yabancı oyunlar gösterilecek. Festivalde, Ankara Devlet Tiyatrosu 'Elma Hırsızları', 'Soğuk Bir Berlin Gecesi', 'Sırça Kümes', 'Kontrabas', 'Sinek Kadar Kocam Olsun Başımda Bulunsun', İstanbul Devlet Tiyatrosu 'Sidikli Kasabası', 'Kırmızı', Bursa Devlet Tiyatrosu 'Tek Kişilik Yaşam', Sadri Alışık Tiyatrosu 'Keşanlı Ali Destanı', İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları 'Şark Dişcisi', Şaman Dans Tiyatrosu 'İstanbul', Dostlar Tiyatrosu 'Ben Bertold Brecht', Duru Tiyatro 'Sondan Sonra', Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu 'Düğün', Altıdan Sonra Tiyatro Topluluğu '444', Ve Diğer Şeyler Tiyatro Topluluğu 'Yüzyılın Aşkı' ve 0,2 Tiyatro Topluluğu da 'Limonata' adlı oyunları sahneleyecek."

İSTANBUL'DA DA GÖSTERİMLER VAR

2005 yılından bu yana Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi'ndeki temsillerle İstanbul'da yaşanan festival heyecanı yine yaşanacak. Festivalin İstanbul ayağında, Duru Tiyatro 'Sondan Sonra', İstanbul Devlet Tiyatrosu 'Sidikli Kasabası', Ankara Devlet Tiyatrosu 'Sırça Kümes', İspanya Kulunka Tiyatrosu 'Andre ve Dorine', Dostlar Tiyatrosu 'Ben Bertold Brecht' ve Ankara Devlet Tiyatrosu da 'Soğuk Bir Berlin Gecesi' adlı oyunları sahneleyecek.

YB(SÜ/SSA) (FOTOĞRAF)


------------- KUTU ------------


Bugüne kadar, İspanya, Slovakya, İrlanda, Fransa, Bulgaristan, Yunanistan, İngiltere, Tataristan, KKTC, Japonya, Almanya, Sırbistan-Karadağ, Rusya, Avustralya, İtalya, ABD, Romanya, Mısır, İsviçre, Danimarka, Kırgızistan, İsrail, Slovenya, Polonya, Gürcistan, Moldova, Kore, Küba, Tuva, Litvanya, Şili, Kazakistan, Hollanda, Belçika, Çin Halk Cumhuriyeti'nden çok sayıda yabancı ve Türkiye'den yerli tiyatro topluluğunun katıldığı festivalde, 221 farklı oyun sahnelendi. Bu süre boyunca festivaldeki oyunları 250 bini aşkın kişi izledi. Festival kapsamında, 2005'ten bu yana tiyatroya gönül vermiş ustalara saygı amacıyla her yıl 'Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü' de verildi. Bu ödülü şimdiye kadar Cüneyt Gökçer, Macide Tanır, Bozkurt Kuruç, Yıldız Kenter, Genco Erkal, Müşfik Kenter ve Gülriz Sururi aldı. Bu yıl verilen ödülün sahibi ise Haldun Dormen oldu.