İran'ın Türkiye sınırına 10 kilometre uzaklıktaki Mako kentinde TIR'ın 600 litrelik deposu 150 liraya, aynı depo sınırın bu tarafındaki Doğubayazıt'ta ise 2 bin 600 liraya doluyor.  Özellikle çevre il ve ilçelerden giden TIR sürücüleri, yük taşımak yerine daha çok mazot ticareti yapıyor. TIR'ların altına ek olarak yaptırılan 2 bin- 2 bin 500 litrelik depoları dolu olarak İran'dan çıkış yapmak istenmesi gümrük engeline takılıyor. İran'ın son zamanlarda denetimi sıklaştırması, ölçüm yapması ve fazla yakıtla çıkılmak istenmesinde ceza yazması, işlemleri uzatıyor. 

4 ADIM ÖTEYE 3 GÜNDE GEÇEBİLİYORLAR

İran'ın Bazargan kapısından telefonla arayan 71 EK 976 plakalı TIR'ın şoförü Tuncay Yılmaz, İzmit Dilovası'ndan aldığı yükü İran'a götürdüğünü, dönüşte normal depoya 600 litre mazot doldurduğunu belirterek şunları söyledi:
"Mazot ticareti yapan TIR ve tanker sürücülerinin aç gözlülüğü yüzünden İran'dan çıkamıyoruz. Herkes mazot konusunda konulan kurala uysa, sorun olmayacak. Bazargan kapısında TIR kuyruğunun uzunluğu 20 kilometreyi buluyor. Mazot kaçakçılığı yüzünden İran son zamanlarda denetimleri sıklaştırdı. En az 3 günde bu kuyruktan çıkabileceğiz. Mazot avantası yüzünden İran Kapısından dört adım ötedeki Türkiye'ye geçmek çileye dönüşüyor. Çünkü tuvalet yok, lokanta yok, yiyecek yok. Ayrıca can güvenliğimizin de ne kadar garantide olduğunu bilemiyoruz. İran gümrüğünde TIR ve tankerler sıkı denetimden geçiyor. Ölçüm yapılıyor. Geçen sefer ben 800 litre yakıtla çıkmak istedim. İran'da 880 ABD doları ceza yazdılar. Aynı şekilde Türk tarafı da 525 lira ceza kesti. Karı bırakın iş zarara döndü. Aslında İran, bu şekilde mazot ticaretini ortadan kaldırmak için gümrük işlemlerini ağırlaştırıyor. Ankara'da oturuyorum, 58 yaşındayım. Bir yıl kaldı emekliliğime ama çektirilen bu çileye tahammül edemiyorum."

DHA(KS/COŞ)