Yenicekent Beldesi yakınlarındaki antik Tripolis kentindeki kazı çalışmaları Pamukkale Üniversitesi ile İl Özel İdaresi’nin destekleriyle devam ediyor. Vali Aldülkadir Demir, Denizli Belediye Başkanı AK Pertili Osman Zolan, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer, Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, çok sayıda işadamı, sivil toplum örgütlerinden ve kamu kuruluşlarından çok sayıda temsilci Tripolis antik kentini gezdi. Kazı heyeti, yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

8 Arkeolog, 2 Restoratör, 1 Mimar, 1 Sanat Tarihçisi, 15 arkeoloji öğrencisi ve 30 işçi ile 5.5 ay önce başlayan kazılar hızla devam ediyor. Vali Demir, Tripolis’te kazıların 12 ay süreceğini belirterek şu bilgileri verdi:

"Bu yıl bulunan ve giriş kapısı gün yüzüne çıkan toplamda bin metrekarelik kapalı alana sahip olan 2 bin yıllık pazar yeri toprağın altında sapasağlam duruyor. Kapalı pazar yeri 2013 yılının yaz döneminde tamamen gün yüzüne çıkartılacak. Denizli’nin ticaret ve sanayi kültürünün buralara nasıl geldiğini bu pazarla daha iyi anlayacağız. Zira, 2 bin yıl önce Tripolis, bölgenin en önemli ticaret ve tarım merkeziydi. Tekstil satışının en önemli merkezlerinden olan antik kent, günümüzün çağdaş Denizli’sinin yol haritasına da ışık tutacaktır. Antik kent içerisinde topografik inceleme sonucu 33 yapı olduğu tespit edildi. Kazı çalışmaları 7 ayrı alanda sürdürülüyor. Bizim amacımız Tripolis’i sadece turizme kazandırmak değil, sanat tarihçileri, arkeologlar ve antropoloji uzmanlarının yardımlarıyla o dönemin ticaret hayatını da iyi anlamak ve kavramaktır. Denizli, elbette boşu boşuna Anadolu kaplanı olmadı. Bu coğrafyanın geçmişini iyi incelemek gerekiyor."



FI(İÖ/COŞ)