Hava-İş, polis baskılarına rağmen THY Genel Müdürlüğü’ne “Bu işyerinde grev var” pankartını astıktan sonra bugün sabah 10.00’da gerçekleştireceği basın açıklaması da polis engeliyle karşılaştı.

Hava-İş’in gerçekleştireceği basın gelmek isteyenler metroyu kullanarak havaalanına ulaşamadı. Aksaray-Havaalanı metrosu, Dünya Ticaret Merkezi Durağı’nda “Teknik bir arıza” gerekçesiyle durduruldu. Metrodan çıkan yolcular metro durağı çıkışında çevik kuvvet otobüsleri ve TOMA’larla karşılaştı. Birçok turist havaalanına zamanında gidemedi.

Eyleme destek vermek için metroda bulunanlarsa Dünya Ticaret Merkezi’nden havaalanına kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Havaalanı da alanda bulunan ve grev pankartının asıldığı THY Genel Müdürlüğü’nün etrafı da çevik kuvvet ablukasındaydı.

Polisin tüm engelleme çabalarına rağmen Hava-İş basın açıklamasına yüzlerce kişi destek verdi.

THY uçuş güvenliğini riske atıyor

Hava-İş, grevi bu sabah 3.00’da başlattı. Grevin başlamasıyla birilikte THY de grevi kırmak için sivil havacılık kurallarını ve uçuş güvenliğini tehlikeye atacak girişimlerde bulundu. Sendika.Org’a konuşan Hava-İş Genel Sekreteri Mustafa Yağcı THY’nin ilk günde “grev başarısız oldu” görüntüsü vermek için çabaladığını ve bunun için uçuş güvenliğini riske atacak uygulamalara giriştiğini söyledi.

THY, kayıtsız personeli uçuşa sokuyor

Henüz eğitimini tamamlamamış ve uçuş operasyonuna katılmaması gereken personellerin uçuşa alındığını, part time çalışan birçok personelin benzer şekilde uçuşa alındığını söyleyen Yağcı, bu personelin kaydı olmadığı için sayısı hakkında bir bilgilerinin olmadığını belirtti. Konuyla ilgili Sivil Havacılık birimlerine, Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Yağcı, THY’nin grevi kırmak için Valilik Kapısı ve Devlet Konuk Evi Kapısı’ndan sivil kıyafetlerle uçucu personel sokulduğunu belirtti.

Uçuşların yüzde 80’i durdu

Yağcı, grevi kırmak için polisin işyerlerine kadar girdiğini, THY’nin de gerçeği yansıtmayan açıklamalarda bulunduğunu belirterek, sabah 03.00’dan bu yana normal saatlerde havaalanından yapılan çıkışların yüzde 80 oranında azaldığını, ilerleyen saatlerde çıkışların daha da azalacağını ifade etti.

Grev, THY’nin bulunduğu tüm havaalanlarında yapılıyor. Sendika.Org