HAVA-İş Sendikası tarafından, Grev Yasağı Kanunun kabulünden sonra başlatılan eylemler neticesinde sözleşmeleri sona erdirilen 305 çalışanın işlerine dönmeleri için başlatılan direnişe bugün başta DİSK olmak üzere çok sayıda işçi sendikası ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi destek verdi. THY de bugün yaptığı yazılı bir açıklamayla işlerine son verilen çalışanların geri alınmayacağını duyurdu.


THY’nin yaptığı yazılı açıklamada şöyle denildi:

“Türk Hava Yolları A.O., 4 Haziran 2012 Pazartesi günü Hava-İş Sendikası yetkililerini Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin sürdürülmesi, mutabakatla çözüme ulaşılması için toplantıya davet etmiştir. Hava-İş Sendikası yetkilileri ile 5 Haziran 2012 Salı günü yapılan görüşmede, sendika yetkilileri, işten çıkartılanların tekrar işe alınmalarını talep etmiştir. Bu talebin Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu’nda değerlendirileceği cevabı verilmiştir.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu, 7 Haziran 2012 tarihinde (bugün) yaptığı toplantıda,

 


- Sendika’nın yaptığı çağrının ve işe gelmeyen personelin eyleminin yasadışı, bu nedenle Türk Hava Yolları tarafından yapılan işten çıkarmaların ise hukuka uygun olduğu,

 


- Sendika’nın yasadışı eylem çağrısına uymanın hukuki yaptırımları hakkında tüm çalışanların bilgilendirildiği, 15 bini aşkın çalışanın çok az bir kısmının uyarıları dikkate almayarak yasadışı eyleme katıldığı, bunun sonucunda oluşan maddi zararın boyutları dikkate alınarak,


iş akti feshedilen personelin tekrar işe alınma talebinin kabul edilmemesine karar vermiştir. Alınan bu karar ve Türk Hava Yolları A.O.’nun Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerini sürdürme niyeti Sendika yetkililerine iletilmiştir."


Hava-İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin,  THY'nin bu açıklaması üzerine, kararı öğrendikten sonra, sendika yönetimi olarak bir değerlendirme yapacaklarını, daha sonra da gerekli açıklamaları yapacaklarını söyledi. Ayçin, 'CHP'nin grev yasağı ile ilgili kanunu Anayasa Mahkemesi'ne götüreceği' yolunda açıklamalar olduğunu da belirterek, bundan bir sonuç çıkmadığı takdirde,  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gideceklerini kaydetti.




DİSK KATILDI

Bu arada Atatürk Havalimanı Dışhatlar Terminali Geliş katı önünde THY'nin açıklamasından önce yapılan direnişe, otobüslerle gelen DİSK ve DİSK'e bağlı sendikaların temsilcileri, destek verdi.  Eylemde “Grev haktır, Yasaklara Hayır!", " Ya Çözüm, Ya Grev", "Özveri Yok Kurallar Var", "THY Şaşırma, Sabrımızı Taşırma" şeklinde sloganlar atarak, alkış tutarak ve düdükler çalarak protestolar dile getirildi. Protesto toplantısında bir konuşma yapan Hava İş Sendikası Başkanı Atilay Ayçin, arkadaşları işe alınana kadar direnişlerin devam edeceğini söyledi. Daha sonra konuşan DİSK Genel Başkanı Erol Ekinci de, alınan grev yasağı kanunun bir işaret olduğunu ve hükümetin bunu yakında tüm iş kollarına yayacağını söyledi.


AYÇİN, "HAVA YOLLARINDA YENİ BİR SAYFA AÇILIR" DEMİŞTİ


Öte yandan,  Hava –İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, THY'nin, 'işten çıkarılanların  dönemeyeceğine" ilişkin yaptığı açıklamadan önce, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’nun iş akitleri sona erdirilen 305 kişinin Yönetim Kurulu kararıyla geri dönebilecekleri konusundaki açıklamasını değerlendirken, şunları söylemişti:


"Hamdi Topçu'nun yaptığı açıklama bizim iki gün önce kendileri ile yaptığımız ortak toplantıdan alınan kararın basına açıklamasıdır. Kendileri bize davette bulunmuşlardır. Biz de olumlu cevap vererek toplantıya katıldık. İşten atılan arkadaşlarımızın işe iadesi ile toplu sözleşmenin birlikte değerlendirilmesinin daha olumlu sonuçlar vereceği, bunun hem atılan arkadaşların motivasyonu hem de içeriye yayacağı olumlu hava açısından da iyi bir ortam yaratacağını söyledik. Onlar da tabii bunun yeni bir teklif olduğunu ancak bunu burada bulunan kurulun değil yönetim kurulu toplantısında karara bağlayabileceklerini söylediler. Yani bu karşılıklı yapılan görüşmede alınan kararın, bugün yönetim kurulunca değerlendirmesidir. Olumlu karşılıyoruz. Umuyoruz bu arkadaşlarımızın işe iadesi sağlanır. Havayollarında yeni bir sayfa açılır. Herkes işine kaldığı yerden devam eder. Bugün yarın belli olabilir. İşe iadelerle toplu iş sözleşmesinin uyuşmazlık maddelerini bir bütün olarak değerlendireceğiz."