Türkiye Futbol Federasyonu 52. Hakem Eğitim Semineri Sakarya’nın Sapanca ilçesindeki Güral Otel’de başladı. Seminere UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı ve Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Genel Başkanı Abdurrahman Arıcı, MHK Başkanı Zekerriya Alp, Hollandalı Hakem Eğitimcisi Jaap Uilenberg, Süper Lig ve Süper Lig Yardımcı Hakemleri ile Kadın FİFA yardımcı hakemleri katıldı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan MHK Başkanı Zekeriya Alp, ilk defa bir sezon açılışı seminerine katıldığını söyleyerek şunları söyledi

“Daha önceden toplantımızın ardından kısa ve orta vadede elde ettiğimiz sonuçlardan çok mutluyum. Kısa vadede elde edilen başarılardan son derece memnunuz. Geride kalan Süper Lig maçlarını sorunsuz tamamlayıp ve Play off maçlarından alnımızın akıyla çıktık. Sezonun sona ermesinin ardından pırıl pırıl Türk hakemlerinin itibarını yeniden kazandığını görmek bizleri onurlandırmıştır. Tabi ki bu durum bir son değil yepyeni bir başlangıçtır. Eğer her şampiyonada hakemlerimiz yer alırsa kalıcı başarılar elde ederiz. Bu topraklarda yapılan bir şampiyonada en az 1 hakemin yer alması için çalışacağız” 

Alp, Brezilya’da düzenlenecek olan 2014 Dünya Kupasında Cüneyt Çakır’un görev alacak olmasının kışın belli olacağını da söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Cüneyt Çakır'ın bir ilki başaracağından eminim. Burada yine yabancı hocalarımız bizimle beraber olacak. Uzun yıllar FİFA kokartlı hakemlik görevini yapan hocalarımız eğitim verecek. Göreve başladığımdan bu yana işlerin röntgenini çekmeye çalıştım. Türk hakemliğinin gelişimini görmek beni çok mutlu ediyor. Bu kapsamda MHK Başkanlığı görevini yapmış Oğuz Sarvan yine bizimle beraber oldu. 2011-2012 sezonu beklentilerimizi karşıladı. Bir önceki yıla göre daha çok uluslararası maç yönettik. MHK olarak FİFA kokartlı ve üst klasman hakemlerini gençleştirmeye çalışıyoruz.”

TFF Başkanı Yıldırım Demirören ise klasik konuşmalardan uzak durmak istediğini, "Çünkü çok farklı bir sezona giriyoruz" diyerek şunları söyledi.

“Klasik konuşmalar yapmayacağım. Yani arkanızdayız, sonuna kadar gidin, demeyeceğim. Bizler zaten kader arkadaşıyız. Yani el ele hep beraberiz her zaman. O yüzden arkanızda olmamıza gerek yok, çünkü yanınızdayız. Benim hakemlerimizden bu sezon için tek bir ricam var. Geçen sezon Türk futbolu adına yaşanmasını hiçbirimizin istemediği bir sezon geçirdik. Artık topluma, futbolu bu kadar çok seven Türk toplumuna futbolun güzel yanlarını konuşturmamız lazım. Burada en önemli görev de hakemlerindir. Yürekli olun, bizler sizlerin arkasındayız. Bu görevde de biliyoruz ki hakemlerimize baskı, konuşmalar rahatsız ediyor. Bizleri de rahatsız ediyor. Çünkü sizler bizleri temsil ediyorsunuz. Tek ricam yüreğinizle her türlü kararınızı verin. Yürekli olun, biz çünkü beraberiz. Hep birlikte başarılı olacağız. İnşallah Cüneyt hocam gibi daha fazla hocamızı uluslararası alanda göreceğimize inanıyorum. Bu seminerin herkese başarılı olmasını diliyorum” 

UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik ise 20 yıl önce ilk kez seçildiğini ve ilk kez Tahkim Kurulu'nun kurulmasını sağladığını söyleyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi:

“20 yılda çok şeyler değişmiş. O zaman temellerini atmaya çalıştığımız kurumsal yapının bugün çeşitli sıkıntılara uğramasına rağmen başarıyla devam ettiğini memnuniyetle görmekteyim. O yüzden herkesi tebrik ediyorum. Gelecek için hakemliğin en önemli unsur olduğu yapılan toplantılarda görülüyor. Gerçekten klasik deyimiyle değil futbolun bugün oynandığı koşulları, mali beklentileri düşündüğünüzde en büyük görevler hakemler ve onları eğitenlere düşüyor. Bu çok önemli, çünkü giderek sorumluluklarınız artıyor. Artık takım oyunu oynuyorsunuz. Kendisi gibi görev yapan bir ekip halinde gitmenin güvencesi var üzerinizde. Ekibinizi siz seçiyorsunuz. Türk hakemliği son dönemlerde büyük bir aşama kaydetti. Dolayısıyla bu yoldan geri dönemeyeceğiz. Bu yolda yeni arkadaşlarımızı çıkaracağız. Bu devir meselesidir. Bizim devrimiz de sona yaklaşıyor. Önümüzdeki yıllar bu ekibin kalitesi ve sayısı artarak ilerleyecektir. Bu arada Elit grupların her birinde hakemimiz var. Bu da bizi umutlandıran durum. Bu eğitim olmadıkça bütün bu başarılar beklemekle ele geçmeyecekti. Dolayısıyla eğitim unsuru çok önemli. Sahada alınan eğitimin uygulanması çok önemli. Bunun için bütün şartlar yaratılmış durumda” 

Toplantının basına açık bölümünün sonunda ise Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Arıcı, 2012 Avrupa Futbol Şampiyonasında görev alan Cüneyt Çakır, Bülent Yıldırım, Bahattin Duran ve Tarık Ongun’a plaket verdi.



BT(MB/Aİ)