Otomotiv yan sanayi, yetişmiş insan gücü ve tecrübesiyle yatırımlarda büyük avantaj taşıyan Ege Bölgesi yeni otomotiv yatırımları için kolları sıvadı. Açıklanan son Teşvik Paketi’nde 50 milyon doların üzerinde yatırım yapan şirketlere verilen desteklerin yanı sıra otomotivin stratejik sektörler içinde ilan edilmesi kente yabancı yatırım çekmek isteyen iş dünyasını da heyecanlandırdı.

ÇİNLİ FİRMALAR YAKIN MARKAJDA

Daha önce BMW, Hyundai gibi firmaların yanı sıra Çinli otomotiv devleri Chery’ye davetler yapan, özellikle 500 milyon dolarlık yatırım ve bin 300 istihdam sağlayacak Çinli Haima ile 250 milyon dolarlık yatırım yapacak DFM firmaları yeniden yakın markaja alınacak. Toplamda ise yaklaşık 1 milyar dolarlık otomotiv yatırımının Ege’ye çekilmesi için çaba gösterilecek. Konuyla ilgili DHA’ya değerlendirme yapan İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yatırım taleplerinin her dönem taze olduğunu belirterek, "Çok büyük yatırımlar kısa bir sürede karara bağlanamıyor. Firmaların yatırım kararının yürürlüğe girmesi için çeşitli etkenler var. Biz bu konuda umudumuzu koruyoruz" dedi.

DFM’nin zaten yatırım kararı aldığını, yeni teşviklerin bu tür stratejik yatırımlara büyük imkan tanıyacağını da kaydeden Demirtaş, “Yeni paketle zaten 50 milyon doların üzerindeki yatırımlara zaten teşvik veriyor. Biz 500 milyon dolarlık yatırımlardan bahsediyoruz” değerlendirmesini yaptı.

ÖZPOYRAZ: DAVETLER ARTACAKTIR

Yeni teşviklerle birlikte arazi tahsisi, KDV muafiyeti, sosyal sigortaların karşılanması gibi pek çok avantajın gündeme geldiğini kaydeden Poyraz Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Selami Özpoyraz, yeni gelişmelerle birlikte yabancı yatırımcıya yapılacak davetlerin artacağını belirterek, şunları söyledi:

"Mevcut durumda yan sanayisi, yetişmiş insan gücü ve lojistik imkanlarıyla avantajlı olan İzmir’in eli, son teşviklerle daha çok güçlendi. Dünyada ve Türkiye’de pek çok bölgeye göre bir çok otomotiv yatırımını bölgeye çekeceğimizi düşünüyorum. Girişimlerimiz devam ediyor. Yeni yatırımlar için temas halindeyiz."

EGOD: İZMİR OTOMOTİV ÜSSÜ OLABİLİR

Ege Otomotiv Derneği Başkanı Mustafa İduğ ise kentin pek çok avantajı bulunduğunu, gelişim gösterebileceği otomotiv gibi sektörlerde özel olarak desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Biz her bakımdan güçlüyüz. Hükümetin desteği de olursa bu teşviklerle İzmir otomotiv üssü haline gelebilir. Teşvik gören yatırımcı da İzmir’e gelmeyi düşünecektir. Ancak yanıbaşımızdaki Manisa lobisinin aşılması için kentteki bütün kurumların Hükümete baskı yapması gerekiyor. Çünkü dışardaki rakiplerimizin çok daha enerji gibi konularda çok daha cazip seçenekleri var. İzmir’deki büyük bir otomotiv yatırımı plastik, deri gibi pek çok temel sektörü de ayağa kaldıracaktır" dedi.

TİRYAKİ: ÖNCE KAPASİTE ARTIŞI LAZIM

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı ve Tiryakiler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tiryaki de Türkiye’de otomotiv yan sanayinin teşviklerle birlikte yeni yatırımlar ve kapasite artışına ihtiyacı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

"Sektörün bu sayede büyüyeceğine inanıyorum. Öte yandan bugün bütün dünya yabancı yatırımı çekmek için yarışıyor. Bazı ülkelerde yüzde 60’a varan hibeler var. Dolayısıyla Türkiye’de bu teşvikler muhakkak yabancı yatırımcıyı teşvik eder ama ben daha ziyade bizim sanayicilerimizin kapasite ihtiyacı olduğunu düşünüyorum."



BT(AÖ/İD)