134 yıl önce Hayriye Köyü’ne yerleşenlerin getirdiği ters lalelerin, köyün geçim kaynağı olması için harekete geçildi. Hayriye Köyü Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Tahir Çelik, Beşparmak Dağı’nın zirvesinde bin 450 metrede kurulu bulunan 100 haneli, 300 nüfuslu köyde yılda ortalama 50 bin ters lale üretildiğini söyledi. Köydeki ters lale, nergis ve sümbülün çok farklı olduğunu kaydeden Çelik, bu çiçeğin Hollanda lalelerine rakip olabileceğini belirtti. Çelik, "Denizli Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ve köy sakinlerinin kurduğu dernek ile işbirliği yaptık. Bugüne kadar evlerimizin bahçelerinde yetişen ters laleler tarlalara da dikilmeye başlandı. Laleler köylüler için önemli kazanç kapısı olacak. Hedefimiz üretimi arttırıp gelecek yıllarda ihracat yapmak. Köy ekonomimiz de gelişecek, köylülerimiz çiçekten iyi paralar kazanacak" dedi.

Köyde yetişen ters lalenin yüksek ve serin yerleri sevdiğini dile getiren Tahir Çelik, atalarının göç ederken yanlarında getirdiği çiçeğin Hıristiyanlarca kutsal sayıldığını söyledi. Boyu 50- 60 santimetreyi bulan, her dalında 4 lalenin ters büyüdüğü doğa harikası çiçeğin erken ilk baharda açıp 1.5 ay içinde bittiğini ifade eden Çelik, "Hıristiyanlar bu lalenin önce düz açtığına, ancak Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesinin ardından ağlayarak ters döndüğüne inanır. Ters lale yılda bir kez açıyor. Bizim için bu çiçek çok önemli. Bu nadide çiçeğin kesme çiçek olarak satılmasını istiyoruz. Bunun için bazı çiçekçilerle de görüşmelerimiz oldu. Ters laleyi başka illerde görmedik, atalarımızın göçerken getirdiği ters lale köyümüzün geçim kaynağı olabilir. Köyümüz ve ilimiz ekonomisine çiçekten iyi paralar kazandırabiliriz" diye konuştu.

Muhtar Hasan Öztürk de köy sınırları içinde çiçek yetiştirmeye uygun araziler bulunduğunu söyledi. Lalelerin yetiştirilip satılması sonucu göçeden birçok ailenin geri gelebileceğini hatırlatan Öztürk, "Yıllar önce Bulgaristan’dan göç eden atalarımızın yeni yerleşim alanlarına diktikleri ters laleler, köyün büyük bölümünü kapladı. Nergisler ve sümbüller de güzel kokusu ile insanları mest ediyor. Bu çiçeklerin ekonomiye kazandırılmasını istiyoruz. Özellikle ters laleye talep yüksek. Köyümüz rakım olarak ve toprak yapısı olarak da çiçek yetiştirmeye müsait. Köy olarak bize destek verilirse, Hollanda’nın lalelerine ve çiçeklerine rakip olabiliriz. Köyümüzde genç nüfusta şehre göç etme fikrinden çiçek yetiştirmekle kurtulur" dedi.



FI(AÖ/BT)