AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı başkanlığındaki alt komisyonu heyetinde, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, AK Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Cem Toker, Mülkiye Başmüfettişi Yasama Uzman Yardımcısı Gamze Sıtkı yer aldı.

Denizli Valiliği ziyaretinde basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Naci Bostancı, şehit ailelerinin Abdullah Öcalan’ın idam edilmesini istemeleri konusundaki görüşlerinin ne olduğu sorusu üzerine şunları söyledi:

“İdam cezası bu tür problemlerin çözümünde ne ölçüde caydırıcı olur konusu geçmişte de çok tartışıldı. Aslında yıllar boyunca Türkiye’de ve başka ülkelerde idam cezası uygulandı. Ama bugünün suç ve ceza denkleminde yeterince caydırıcı olmadığı görüldü ve peyder pey idam cezaları kaldırıldı. AB çerçevesindeki müzakereler, medeni bir Türkiyeki hukuki mevzuat idam cezasının getirilmesine engel oluşturuyor. Gündemde idam cezası konusu yok. Eline silah alıp dağa çıkan kişiye düşman mantığı çerçevesinde bakmıyoruz. Hukuk devletinde, suçluyu yaşatarak cezasını çektirmek önemli. Şehit aileleriyle yapmış olduğumuz görüşmelerde de genel yaklaşım, Türkiye’de akan kanı durduracak çözümler bulunması.”

HALKIN RIZA GÖSTERMEDİĞİ ÇÖZÜMLER OLMAZ

Abdullah Öcalan’a ev hapsinin terörü engelleyip engellemeyeceği yönündeki soruyu da cevaplandıran Bostancı “Demokratik bir ülkede halkın rıza göstermediği bir takım çözümler olmaz. Bir ülkede vatandaşın özgürlüğünü ve taleplerini dikkate alan bir siyasetin teşekkülünün bu istikamette oluşması beklenir. Biz esasen buna bakıyoruz. O çerçevede her şey konuşulur. Önemli olan kararlardır. Kararlar malum şartların bir fonksiyonudur. Yani Türkiye’de yaşanacak olan gelişmeler hangi istikamette olacak, o çerçevede bakmak lazım. Ama şu anda öyle alınmış bir karar söz konusu değil” diye konuştu.

Komisyon Başkanı Naci Bostancı’nın konuşmasından sonra, komisyon üyesi MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu da “Ben şunu söylemek istiyorum. Bu tabi bizim fikirlerimizi yansıtmıyor. O iktidarın fikirleridir söylenenler. Ben farklı düşünüyorum” dedi.

Komisyon üyeleri valilik ziyaretinin ardından basına kapalı görüşmelere başladı. Komisyon üyelerinin Denizli’deki şehit aileleriyle de görüşeceği belirtildi.