Bursa'da en önemli kiraz üretim alanlarından biri olan Kozaağacı Bölgesi'nde yapımı planlanan 270 megavat gücündeki kömürle çalışacak termik santralin ihalesine sayılı günler kala, Keles’e bağlı Yunuslar, Harmandemirci, Durak, Davutlar, Denizler, Issızören köylerinde oturanlar, Harmandemirci Köyü’nde düzenlenen protesto ve bilgilendirme toplantısına katıldı. Doğader Başkanı Murat Demir’in yöneticiliğini yaptığı toplantıda, Bursa Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Kayıhan Pala, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Doç.Dr. Ertuğrul Aksoy, Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Remzi Çınar termik santral konusunda bilgi verdi.

Köylülerin ellerindeki termik santrali protesto eden dövizleri taşıdığı toplantıda konuşan Doç.Dr. Ertuğrul Aksoy, Keles İlçesi'nin Kozağacı bölgesinin Bursa’daki kiraz üretiminin yüzde 10’unu karşıladığını belirterek, şöyle devam etti:

"En önemli kiraz üretim merkezi olan bu bölgeyi mikro klima özellikleri taşıdığı için TKİ’nin ihale sözleşmesinden çıkarttık. Ancak kurulacak santral şimdi 22 köyü ilgilendiriyor. 13 köy arazileriyle birlikte işletme alanı olacak. Birinci ihale ile Keles’in iki mahallesi de ihale alanına giriyor. Bunu kimse bilmiyor. Tespit ettik. Haritaları herkese dağıtacağız. Bizim güvencemiz sizsiniz."

Bursa Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Kayıhan Pala da, köylülere seslenirken, bölgeye gelen ve "Termik santral yapacağız" diyenlere dünyanın hangi ülkesinde termik santral yapıldığını sormalarını istedi. 5 yıl önce Orhaneli Termik Santrali çevresinde 1.5 yıl süren araştırma yaptıklarını belirten Prof. Dr. Pala, şöyle devam etti:

"Araştırmamızın temel konusu Orhaneli termik santralinin etkileriydi. Acaba o çevrede yaşayan insanlara zarar vermiş mi? Bununla ilgili 11 köyde ve kontrol grubu olarak ta 30 kilometre ötesinde Görükle çevresinde bir araştırma yaptık. İki grubun sağlık durumlarını karşılaştırdık.Orhaneli Termik santralın çevresinde yaşayanlar en yakınından en uzağa doğru gittikçe diğer kontrol grubuna göre akciğer solunum fonksiyonları açısından çok daha kötü durumdaydılar. Artık termik santrallar sağlığa zarar veriyor mu vermiyor mu diye konusunu dünya artık tartışmıyor. Kesin olan şey şudur; bilim insanı kimliğimle söylüyorum Termik santraller sağlığa zarar verir.Öncelikle bunu bilmek lazım.Bu santralin özel sektör tarafından yapılacak olması da devlet tarafından yapılacak santralin üzerine daha büyük ve kapsamlı risklerin karşımızda olduğunu gösteriyor."

Toplantıya katılan bölge köylüleri de kiraz üretim alanlarına termik santral yapılmasını istemediklerini söyledi.



OB(FK/İD)