Türkiye, termal turizm kaynakları açısından dünyada ilk 7 ülke arasında, Avrupa'da ise birinci sırada yer alıyor. Türkiye'deki termal sular, hem debileri ve sıcaklıkları hem de çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleriyle dikkat çekiyor. Türkiye termal yatak kapasitesinin yüzde 40'ını elinde bulunduran Afyonkarahisar, sahip olduğu termal kaynaklar sayesinde her geçen gün termal turizminde yükseliş ivmesini sürdürüyor. Termal turizm yatırımlarının hızla arttığı ilde, termal tesislerde konaklayan turist sayısı da her geçen gün artıyor. 2011 yılında yaklaşık 2 milyon yerli ve yabancı turist ağırlayan kent, Türkiye'nin termal turizm merkezi yolunda ilerliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Termal Turizm Master Planı'nda Türkiye'nin bu alanda en fazla yatak ve tesis kapasitesine sahip olması planlanan Afyonkarahisar'da, hedef 70 bin yatak kapasitesine ulaşmak.

21 BİN YATAK KAPASİTESİ BULUNUYOR

Afyonkarahisar'daki termal tesisler, 21 bin 333 yatak kapasitesiyle yerli ve yabancı turistlere hizmet veriyor. Kentteki 5 yıldızlı 8 termal otel, 3 bin 598 yatak kapasitesiyle hizmet veriyor. Daha düşük yıldız sayısına sahip termal tesisler ise 721 oda ve 2 bin 55 yatak kapasitesini bünyesinde bulunduruyor. Kentte, pansiyon, apart ve devre mülkler ise ağırlıkta. Bu işletmeler 4 bin 500'e yakın oda ve 13 binin üzerindeki yatak kapasitesiyle ekonomiye girdiği sağlıyor. Türkiye'nin termal merkezi Afyonkarahisar'ın termal turizm potansiyeli 2012'de açılan yeni tesislerle 7 bin 224 oda ve 21 bin 333 yatak sayısına yükseldi.

Termal tesisler, bünyesinde bulunan lokanta, toplantı salanu, çocuk oyun salonu, açık ve kapalı yüzme havuzu, kür merkezi, bovling, diskotek, balo salonu, jimnastik salonu, sauna, hamam, sağlık merkezi, masaj odaları, termal havuzu, spor sahalarıyla hizmet veriyor. Geleceğin termal başkenti olarak nitelendirilen, termal ve sağlık turizmde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 'Pilot Bölge' ilan edilen Afyonkarahisar, Gazlıgöl, Hüdai Kaplıcaları, Heybeli ve Ömer-Gecek termal merkezleri başta olmak üzere pek çok termal merkezle şifa dağıtıyor.

HER DERDE DEVA

Özellikle klinikleri, SPA ve kür merkezleriyle dikkat çeken beş yıldızlı termal tesislerde yarım pansiyon ile oda-kahvaltı tercihleriyle tatil yapma olanağı sunuluyor. Açık ve kapalı havuzlarla hizmet veren beş yıldızlı termal tesislerde en büyük ilgiyi ise klinikler ve SPA merkezleri görüyor. Afyon Kocatepe Üniversitesi Acil Yardım ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi ile hastanelerin sevk ettiği hastaların Sosyal Güvenlik Kurumu güvencesiyle tedavi edildiği otellerde uzman doktorlar ve fizyoterapistler eşliğinde romazitmal hastalıklar, kısmi felç, eklem ve sinir sinir sistemi hastalıkları, bel ve boyun fıtıkları, kas güçlükleri ve ağrıları, spor yaralanmalarına bağlı çeşitli kemik eklem sistemi bozuklukları tedavileri uygulanıyor.

EN UCUZ TATİL 840 LİRA

5 yıldızlı tesislerde 15 günlük tatilin 2 bin 500 ile 7 bin 500 lira, pansiyon ve apartlarda ise 15 günlük tatilin maliyeti kişi başı 840 ile 1200 lira arasında değişiyor. Güzellik ve cilt bakımı uygulamaları için ekstra ücretin de talep edilebildiği tesislerde masaj ve çamur banyosu gibi 3- 4 günlük paket programlar için 100- 200 TL arasında fiyatlar talep ediliyor.

HEDEF 5 YILDIZLI TESİS SAYISINDA 5 YILDA İLK 5'E GİRMEK

Termal yatırımlar konusunda yatırımcılara arsa tahsisi başta olmak üzere ciddi kolaylıklar sağladıklarını açıklayan Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, 2014 yılına kadar kentteki 5 yıldızlı otel sayısının 11'e ulaşacağını söyledi. İki yıl içinde istihdam edilecek insan sayısının da 5 bini bulmasını beklendiğini kaydeden Vali Balkanlıoğlu, 5 yıl içinde ise Afyonkarahisar'ın 5 yıldızlı otel sayısı bakımında iller sıralamasında ise ilk 5'e gireceğini anlattı. Termal turizm yatırımlarının hızla arttığını vurgulayan Vali Balkanlıoğlu, "Termal tesislerde konaklayan turist sayısı da her geçen gün artıyor. Yılın 365 günü yerli ve yabancı ziyaretçilere şifa dağıtan termal tesislerde doluluk oranı özellikle bayram, yarıyıl talili ve yılbaşı günlerinde yüzde 100'ü buluyor" diye konuştu.

Termal suyun değerinin Frigler'den beri bilindiğini söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Lokman Derya Solmaz ise Afyonkarahisar'daki termal suyun dünya çapında bir zenginliğe sahip olduğunu belirtti. Kızılay maden sularının da Gazlıgöl'den çıktığını hatırlatan Solmaz, 5 yıldızlı tesislerinde 2011 yılında yaklaşık 450 bin geceleme yapıldığını vurguladı.

Afyonkarahisar'da termal tesislerdeki toplam 7224 oda ve 21333 yatağın dağılımı şöyle:

5 yıldızlı oteller: 2017 oda, 5622 yatak; 3 ve 4 yıldızlı oteller: 289 oda, 650 yatak;

2 yıldız ve altı oteller: 432 oda, 1405 yatak; Pansiyon: 162 oda, 373 yatak; Apart: 900 oda, 2436 yatak; Devre Mülk: 3424 oda, 10847 yatak.



OB(SU/BT)