Aksu Festival Alanı ve Giresun Adası’nda gerçekleştirilen programla ilgili açıklama yapan Giresun Belediye Başkanı CHP'li Kerim Aksu, 3 bin yıllık geçmişe sahip 'Mayıs Yedisi' geleneğinin yaşatıldığı alanda, dileklerin gerçekleşmesi için sac ayağından geçme, dertlerin, belaların denize atılması anlamında, denize 7 çift bir tek taş atılma geleneğinin o günkü koşullarda ve kişilerce yapılmasını canlandırdıklarını belirtti. Aksu, o tarihteki Türk kavimlerinin bölgedeki yaşantıları, gelenek ve görenekleri, yedikleri, içtikleri ve giyimleri gibi özelliklerin birebir yansıtıldığını ifade etti. Aksu şunları söyledi:

"Aksu Deresi'nin denizle birleştiği noktada geçmişteki o gelenekleri, o tarihi yaşatmak, o günkü koşulları göstermek için zamanda yolculuğa çıktık. Değişik kavimler toplanacak,  ürün takası yapılacak. Burası, o tarihte bir birleşme noktasıdır. Bu açıdan aslında bu bir barış projesidir. Değişik kavimlerden insanların birleşmesi, kaynaşması ve geleceğe yönelik buluşmalarını sağlayacak projedir. Bu çalışmamızı geleneksel hale getireceğiz. İsveç'ten, İskandinav ülkelerinden, Avrupa'dan birçok turisti buraya getirmek ve bunu onlarla yaşamak istiyoruz. Asıl amacımız bu projeyle turizmden pay almak."

Proje Koordinatörü Hakan Adanır ise milattan önce 8 bin yılına gideceklerini söyledi. Adanır, "Bu yıllarda bölgede yaşayan Saka Türkleri, Giresun Adası'nı ziyaret edecek. Adaya altın postu aramak için gelen Herkül ve Argonotlar, ayrıca adada yaşayan Amazonlarla karşılaşacaklar" dedi.

Konuşmaların ardından söz konusu tarihsel dönemde yaşayan temsili Saka Türkleri, o günün kıyafetlerini giyerek teknelerle kıyıdan 1.5 kilometre açıkta bulunan Giresun Adası'na gitti. Saka Türkleri, adaya gittiklerinde temsili Herkül, arkadaşları Argonotlar ve adada yerleşik Amazon savaşçıları ile karşılaştı, birlikte yemek yedi.

ALTIN POST MİTOLOJİK EFSANESİ

Efsaneye göre Herakles döneminde aralarında güç tanrısı Herkül'ün de bulunduğu bir grup yiğit, altın postu ele geçirmek amacıyla Karadeniz'e açılır. Bir sürü serüven yaşadıktan sonra şimdiki adı Giresun Adası olan altın postun saklı olduğuna inanılan Aretias Adası'na gelirler. Ancak adada onları ejderha yapılı kuşlar karşılar. Herkül'ün daha önce Stymphales Gölü çevresinden kovduğu kuşlar buraya yerleşmiştir. Kuşlar tüylerini ok gibi fırlatarak saldırıya geçer. Argonotlar kalkanlarıyla kendilerini korumaya çalışsalar da bir arkadaşlarını yitirmekten kurtulamaz. Sonunda kuşları öldürür ve altın postu aramaya koyulurlar, ancak bulamayınca da adayı lanetleyerek ayrılırlar. 


HK(TM/BT)