Cizre'de 1993 ve sonrasında işlenen 20 cinayetle ilgili emekli Albay Cemal Temizöz, Cizre eski Belediye Başkanı ve korucubaşı Kamil Atak, oğlu Temer Atak ile itirafçı Adem Yakın, Hıdır Altuğ ve Abdülhakim Güven'in yargılanmasına Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Balyoz davasından da tutuklu bulunan ve İstanbul'da bulunan emekli albay Cemal Temizöz'ün getirilmediği davada, tutuklu sanıklar Kamil Atak, Temer Atak, Adem Yakın, Hıdır Altuğ ve Abdülhakim Güven hazır bulundu.

Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, İzmir Hakimliğine atandığı için Hakimler ve Savcılar yüksek Kurulu, davayı yönetme görevini üye olarak görev yapan Bekir Soytürk'e verdi. Abdulhamit Düdük'ün öldürülmesi olayıyla ilgili olarak İsa Ergin tanık olarak dinlendi. Mahkeme iyi Türkçe konuşamadığı gerekçesiyle Kürtçe tercüman atanmasına karar verdi. Kürtçe tercüman aracılığıyla ifade veren Ergin sorulan her soruya, "Hayır, görmedim, duymadım, bilmiyorum" diye cevap verdi.

Daha sonra söz alan yakınlarını kaybeden mağdurların avukatı Tahir Elçi, her gün onlarca kişinin sorgulandığı, hatta infaz edildiği bir ortamda tanık olarak dinlenen İsa Ergin'in gerçekleri anlatmasını beklemediklerini söyledi. Elçi, "Tanık İsa Ergin, her soruya, 'hayır, görmedim, duymadım, bilmiyorum' yanıtı verdi. Kendisine sorulan soruda korucu olmadığını söylese de, aslında İsa Ergin'in gönüllü korucu olduğu dosyadaki belgelerde mevcuttur. Her gün birilerinin öldürüldüğü bir ortamda tanık İsa Ergin'in kalkıp Cemal Temizöz, Abdulhakim Güven ve Hıdır Altuğ aleyhinde beyanlarda bulunmasını beklemiyorduk. Bir yerde ben İsa'yı da anlıyorum" dedi.

Avukat Tahir Elçi, Diyarbakır Cumhuriyet eski Başsavcısı Durdu Kavak'ın İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na atanmasından sonra basına verdiği bir mülakaatta, "Eski HSYK Albay Cemal Temizöz için bana baskı yaptı" sözlerini hatırlatarak, hakim ve savcıların ne kadar baskı altına alınmak istediğinin bu haberle ortaya çıktığını söyleyerek, 6 Mayıs tarihli gazete küpürünü, dosyaya konulmak üzere mahkeme heyetine sundu.

Mahkeme Başkanı Bekir Soytürk, duruşmaya öğleden sonra devam edilmek üzere ara verdi.

ADLİYE ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ

Bu arada faili meçhul cinayetlere kurban gidenlerin sorumlularının açığa çıkmasını isteyen İHD Diyarbakır Şubesi ile kayıp yakınları, davanın görüldüğü Diyarbakır Adliyesi önünde oturma eylemi yaptı. Eylem öncesi konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, amaçlarının bölgede gerçekleştirilen katliamların faillerinin açığa çıkması olduğunu belirterek, bu davanın sadece birkaç kişiyle sınırlı kalmaması gerektiğini söyledi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar ise bu davanın 3 yıldır devam ettiğini hatırlatarak, "Biz şunu gördük bu davayla birlikte, 90'lı yıllarda sistematik bir uygulama var, merkezi politik bir karar var, arkasında bir siyasi irade var ve çok yaygın bir şekilde gelişmiş. Bunun uluslararası alandaki tanımıyla, insanlığa karşı işlenmiş suçlardır. Anneler her Cumartesi oturup yakınlarını aradığında bir çoğumuz farkında değildik. Bunlar sadece bu acılarının görülmesini istiyorlar. Yakınlarının ortaya çıkarılmasını, faillerinin yargılanmasını istiyorlar. Bu kentte her hafta Perşembe günleri, Cuma günleri anneler yakınlarının mezarını ziyaret eder, dua ederler. İşte bu anneler dua edecekleri bir mezar taşı istiyorlar. İşte bu çabalarında, bu arayışlarında yanlarında olmamız gerekiyor. Bundan sonra da kayıp ailelerinin yanında olacağız" dedi.