Milas İlçesi Hacıilyas Mahallesi Ulusal Egemenlik Caddesi'ndeki bir inşaatın temelinin kazılması sırasında mozaik kalıntılarına rastlandı. Mozaiklerin bulunduğu alanda inceleme yaptıklarını belirten Milas Müze Müdürü Ali Sinan Özbey, "Daha önce bu alanda tescil değeri taşımayan bir yapı vardı. 3'üncü derece sit alanı olan yerdeki yapı mal sahibinin talebi doğrultusunda imar mevzuatına göre belediye ekiplerince yıkıldı. Yeni bir yapının inşaası için de geçtiğimiz hafta içerisinde sondaj çalışmaları başlatıldı. Milas eski bir yerleşim yeri ve sit alanı geniş olan bir ilçe olduğu için sondaj çalışmaları müze görevlilerinin gözetiminde gerçekleştiriliyor. Bu çalışma sırasında açılan çukurların bir kısmında mozaikler bulundu" dedi.

ESERLER KORUNACAK

Özbey, Milas Müze Müdürlüğü olarak çıkan mozaik kalıntılarının ardından vakit kaybetmeden kurtarma kazısı çalışmasına başladıklarını ifade etti. Özbey, "Bu alandaki mozaiklerin anlaşılmasına yönelik bir çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmaları kısa sürede tamamlayarak Muğla Koruma Kurulu'na ayrıntılı bir rapor sunacağız. Daha sonra buradaki yapılar, koruma kullanma dengesi içinde değerlendirilerek uygun projeler üretilecek ve korunmasına yönelik çalışmalar başlatılacak" diye konuştu.

ROMA DÖNEMİNE AİT

Ali Sinan Özbey, mozaiklerin Roma dönemine ait olduğuna düşündüklerini belirtti. Özbey, "Daha önce de Cumhuriyet Caddesi'nde yapılan kanalizasyon çalışmaları sırasında benzer mozaikler çıkmıştı. Ama buranın ne için yapıldığını şu anda anlamak çok zor. Konut olduğu kanaatindeyiz. Alanı tamamen açtıktan sonra kesin fikrimizi ortaya koyacağız" dedi.



OÇ(AÖ/BT)