Yazar Temel Demirer'in, Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından yaptığı basın açıklamasıyla TCK'nın 216. ve 301. maddelerine muhalefet ettiği iddiasıyla yargılandığı dava, '3. Yargı Paketi' doğrultusunda ertelendi. 



Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Demirer ve avukatları katıldı. Duruşmayı İsmail Beşikçi, Baskın Oran ve Fikret Başkaya'nın da arasında bulunduğu bazı aydınlar, sendikacılar ve avukatlar da izledi. 

Hakim Zeynep Şahin, Demirer hakkında 301. maddeden dava açılmasına ilişkin Adalet Bakanı onayının iptali istemiyle Danıştay'da açılan davanın sonuçlanmadığının bildirildiğini açıkladı. 

Söz alan sanık avukatı Levent Kanat, davayla 'düşünce ve ifade özgürlüğünün yargılandığını' söyledi ve Danıştay'da açılan davanın sonuçlanmasının beklenip beklenmemesi konusunda kararı mahkemeye bıraktıklarını bildirdi. 

Demirer de bekleme konusunu mahkemenin takdirine bıraktığını ifade etti. 
Bunun üzerine Hakim Şahin, Danıştay 10. Dairesi'ndeki davanın sonucunun beklenmesi ara kararından vazgeçerek, Demirer ve avukatlarına esas hakkındaki savunmalarını sordu. 

Demirer, 2007'de 'Ermeni soykırımı vardır. Hrant'ın katili devlettir' dediğini belirterek, halen bu görüşte olduğunu açıkladı. 
Temel Demirer, 'Beni beraat ettirebilirsiniz. Bu düşünce ve ifade özgürlüğünün gereğidir. Bana ceza da verebilirsiniz, bundan hiç gocunmam. Ama burada mahkemeniz, devlet bir kez daha tarihe geçecek bir yargılama yapmaktadır. Erteleme kararı verilmesini istemiyorum' dedi. 

Avukat Kanat da düşüncelerin yargılanmaması gerektiğini ifade etti. '3. Yargı Paketi'ndeki düzenlemeyle kovuşturmanın ertelenmesi kararı verilmesini istemediklerini bildiren Kanat, bu maddenin sanığın aklanma hakkını ortadan kaldırdığını söyledi. 

Avukat Hüseyin Aslan ise rahatsız edici düşünce açıklamalarının dahi düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine ilişkin AİHM kararlarını anımsattı. 

Demirer, son sözünde ise 'Kararınızı bekliyorum' dedi. 
Hakim Şahin, '3. Yargı Paketi' olarak adlandırılan 6352 sayılı Yasa doğrultusunda, kovuşturmanın ertelenmesine karar verdiğini açıkladı. 

Demirer, dava konusu sözlerini tekrarladı

Demirer, duruşmanın ardından beraberindekilerle adliye önünde yaptığı basın açıklamasında, davanın aşamalarını özetledi ve şöyle devam etti: 
'Beni ya cezalandırın ya da beraat ettirin' dedim. Ama dava ertelendi. 3 yıl süreyle 'Türkiye'de Ermeni soykırımı vardır. Hrant'ın katili devlettir' demezsem, beraat edeceğim. Hemen şimdi, 3 yılı beklemeden, davadan 5 dakika sonra 'Türkiye'de Ermeni soykırımı vardır. Hrant'ın katili devlettir' diyorum. Adalet Bakanlığı, savcılık, polis dava açmazsa suç işlemiş olurlar. Fikirlere pranga vurulamaz.' 

İddianame

İddianamede, Demirer'in, Hrant Dink'in öldürülmesinden bir gün sonra Ankara Yüksel Caddesi'ndeki basın açıklamasında yaptığı konuşmada, 'Hrant Dink'in sadece bir Ermeni olduğu için değil, bu ülkede soykırım olduğu gerçeğini ifade ettiği için katledildiğini' ifade ettiği kaydedilmişti. 

Demirer'in, 'halkı kin veya düşmanlığa tahrik veya aşağılama' ile 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama' suçundan 1 yıl 6 aydan 5 yıla kadar hapsi isteniyordu.