İLK UYGULAMA

Kocaeli Valisi Ercan Topaca'nın dün yaptığı basın toplantısında açıkladığı gibi Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile yapılan görüşmelerin ardından bayram dönüşü trafiğinde arife günü görülen sıkıntının tekrarlanmaması için bu yönteme başvurulduğu  belirtildi. Vali Topaca'nın açıklamasına göre, yarın saat 12.00'den itibaren İzmit Uzunçiftlik turnikelerininden itibaren İstanbul yönüne tüm araçlar  Gebze çıkışına kadar, otoyolun Güney ve Kuzey şeridini de kullanabilecek. TEM'den İzmit yönüne geliş olmayacak.  İstanbul yönünden İzmit yönüne gelecek araçlar ise Gebze'den itibaren D-100'e yönlendirilecek. D-100 Karayolu da TEM'deki gibi çift yönlü olarak İzmit yönüne açık olacak. Bu araçlar İzmit Uzunçiftlik turnikelerinden itibaren yeniden TEM'e girebilecek.

ÇARŞAMBA 12.00'YE KADAR

Bu uygulama, yarın saat 12.00'de başlayıp Çarşamba günü saat 12.00'ye kadar devam edecek. Vali Ercan Topaca'nın açıklamalarına göre bu uygulama başarılı olursa önümüzdeki Cuma günü öğleden sonra başlamak kaydı ile Cumartesi ve Pazar günleri de sürdürülmesı planlanıyor. 

BAYRAM DÖNÜŞÜ ALARMI

Kocaeli Valiliği dönüş trafiği için bu önlemi alırken, trafik yoğunluğunun her noktada görülebileceği göz önüne alınarak Karayolları ile TEM geçiş gürzergahındaki İstanbul, Sakarya, Düzce ve Bolu Valilikleri şimdiden alarma geçti.

Bayram dönüşünde en fazla sıkışması beklenen noktalardan biri, İzmir ve Bursa yönünden gelecek olan ve İzmit Körfezi'ni dolaşmak istemeyen araç sürücülerinin tercih edeceği Yalova Topçular'daki feribot iskelesi olacak. İDO bu hatta bayram arefesinde normalde 8 olan feribot sayısını 16'ya çıkarmasına rağmen kuyrukları eritemedi. İDO'nun bayramın son günü olan yarın bunu 25 feribota çıkarmak için çalışma yapıyor.

GÖLCÜK GEÇİŞİ SIKINTILI

Feribot sırası beklemek istemeyenler İzmit Körfezi'ni dolaşarak geçerken en fazla E-130 Karayolu'nun Gölcük İlçesi geçişinde zorlanmaları bekleniyor. Burada 1 yıla yakın süreden bu yana devam eden köprü ve geçit çalışmaları nedeniyle Değirmendere-Gölcük arasında birkaç kilometre yol, tek aracın geçebileceği şekilde bölündüğünden Karamürsel yönüne doğru uzun kuyrukların oluşabileceği ifade edildi.

İZMİT BEKİRDERE RAMPASI HEM DAR HEM KAVŞAK NOKTA

Trafik, her iki şeridi de İstansul yönüne açık almasına rağmen İzmit'te, 'Kandıra turnikeleri' olarak da bilinen TEM'in İzmit Batı girişinin yeraldığı Bekirdere Rampası'nın başlangıç noktası, Ankara ve Eskişehir üzerinden Akdeniz bölgelerinden gelen araçlarla, Yalova-Bursa yönünden gelen araçların kesişme noktası. Burada ayrıca daha önce 3 şerit olan yol bir anda 2 şeride düşüyor. Hem şerit azalması, hem rampa çıkışında ağır araçların zorlanması burada büyük bir birikime yolaçıyor. 

HEREKE MAĞARABURNU VE DİLOVASI RAMPASI

TEM'in Kocaeli geçişinde en fazla kaza meydana gelen sıkıntılı bölgelerinden biri de Körfez-Hereke arasındaki Mağaraburnu ile Dilovası Rampası. Sürücülerin bu noktalardaki virajlarda çok dikkatli olmalarını öneriliyor. Kazalara karşı ambulans ve itfaiyelerin geçebilmesi için emniyet şeridinin de açık tutulması isteniyor.



MB(MB/İD)