İç karışıklığın yaşandığı Suriye'nin Rakka kentine bağlı Telebyad ilçesinde yaklaşık 1 ay önce muhalifler ile ordu birlikleri arasında çatışmalar başladı. Günler süren şiddetli çatışmaların ardından muhalifler geçen 19 Eylül'de Telebyad Sınır Kapısı'nı ve ilçedeki stratejik öneme sahip noktaları ele geçirdi. İlçede kontrolün muhaliflerin eline geçmesinin ardından Suriye ordu birlikleri, Telebyad'a yönelik top atışları başlattı. Zaman zaman sınırı aşarak Akçakale'deki yerleşim alanlarına isabet eden top ve havan mermileri ile şarapnel parçaları 5 kişinin ölümüne ve onlarca evde hasara yol açtı. Türkiye'nin Akçakale'den 2 kez misilleme atışı yaptığı Suriye'de zaman zaman duran top atışları dünden itibaren yeniden başladı. Değişik aralıklar ile ordu birlikleri tarafından muhaliflerin bulunduğu Telebyad'a yönelik top atışları yapılmaya başladı. Günde 10 civarında top atışının yapıldığı Telebyad'da, vurulan hedeflerden yükselen dumanlar Akçakale'den net şekilde görülüyor.

YARALILAR TÜRKİYE'YE GETİRİLİYOR

Telebyad'da top mermilerinin isabet ettiği noktalarda ve askerler ile girilen çatışmalarda yaralanan muhaliflerin Türkiye'ye getirilişi de devam ediyor. Bugün de öğle saatlerinde çatışmalarda yaralandığı öğrenilen 2 muhalif, Akçakale'ye getirildi. Yaralı muhalifler sınırdan sivil araçlarla tedavi için Akçakale Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Bu arada çatışmalar sırasında Telebyad'dan kaçan bazı ailelerin, yanlarına aldıkları bazı eşyaları ile yeniden Suriye'ye döndükleri görüldü.

ASKER SIFIR NOKTASINDA TETİKTE

Öte yandan Akçakale Sınır Kapısı'nın önüne kazılan mevzilere, üzerinde uçaksavarların bulunduğu zırhlı personel taşıyıcıları yerleştirildi. Kazılan siperlerde bulunan askerler de 24 saat esasına göre sınırda nöbet tutmaya başladı. Eli silahlı askerler yaklaşık 300 metre uzaklıkta bulunan Telebyad'daki gelişmeleri yakından izliyor.

VAN'DAKİ KONTEYNERLER SURİYELİLER İÇİN GETİRİLDİ

Ülkelerindeki şiddetten kaçan Suriyelilerin sayısının 100 bini aşmasının ardından Şanlıurfa'da kurulan konaklama tesislerinin çalışmaları hızlandırıldı. Akçakale'de kurulan 10 bin kişilik Süleyman Şah Çadır Kenti'nin kapasitesi 13 bin kişi daha artırılarak 23 bine yükseltildi. Süleyman Şah Çadır Kent'te altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından 13 bin çadırın kurulmasına başlandı. Öte yandan Harran ilçesinde Başbakanlık Toplu Konut İdaresi tarafından 10 bin kişilik konteyner kent kurulmasına yönelik çalışmalar da devam ediyor. 350 dönümlük arazi üzerine kurulmaya başlanılan ve 4 mahalleden oluşacak tesis için Van'da yaşanan deprem felaketi nedeniyle hazırlanan konteynerler Şanlıurfa'ya getiriliyor. TIR'larla Van'dan getirilen 21 metre karelilk konteynerler, vinç yardımıyla zeminlere yerleştiriliyor. 2 bin konteynerden oluşacak tesiste 10 bin Suriyeli'nin barındırılması ve konteyner kentin 2 ay içerisinde tamamlanması hedefleniyor.



(HK/AK)