UOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldırım DHA’ya yaptığı açıklamada, Uşak’ta tekstil telefleri başta olmak üzere, pet şişenin işlenerek nihai bir ürün haline geldiğini belirtti. Tekstil teleflerinin toplanarak önce ayıklandığını ve işlemden geçirilerek önce elyaf, ardından iplik haline getirildiğini kaydeden Yıldırım, "Uşak geri dönüşüm sektöründe, tarlasız pamuk üretiyor. Tarlasız pamuk üretirken de renkli pamuğu da elde etmiş oluyor ve üretilen renkli pamukların içinde kimyasal ve boya hammaddesi olmadığından çevreye zararsız ve tarlasız pamuk üretmiş oluyoruz."

1.5 MİLYON EURO’LUK İTHALAT

Uşak’taki 2011 yılı gümrük verilerine bakıldığında, 1.9 milyon ton tekstil telefinin Almanya ve Avrupa’nın diğer ülkelerinden getirildiğine dikkat çeken UOSB Başkanı Ali Yıldırım, yapılan ithalat karşılığında Avrupa’ya 1.5 milyon euro ödendiğini söyledi. Uşak’taki geri dönüşüm sektörünün hükümet tarafından teşvik edilmesi gerektiğini belirten Yıldırım şöyle konuştu:

"UOSB’de faaliyet gösteren 60 geri dönüşüm firması, yıllık 350 bin ton tekstil telefi ve 150 bin ton pet şişeyi ipliğe dönüştürüyor. Nihai ürüne çevirdiğimiz tekstil telefinden elde edilen gelirle ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 1 milyar dolar katkı sağlıyoruz. Türkiye’nin neresinde olursa olsun, geri dönüşüm sektöründe imalat yapan şirketlere devlet tarafından teşvik verilmesini istiyoruz. Elimizde geri dönüşüm gibi bir altın bilezik var. Bunu kimseye kaybettirmek istemiyoruz. Bununla ilgili dünyanın her yerinde çalışmalar var. Uşak bu kültürü biliyor ve devam ettiriyor. Bu noktada da devletimizden tekstil teleflerinin geri dönüşümü ile ilgili destek bekliyoruz. Uşak’ta geri dönüşümden elde edilen pamuk 400 bin ton civarında. Biz tarım arazilerini de geri dönüşümle kurtarmış oluyoruz."

HAMMADDE BULMAKTA SIKINTI YAŞIYORUZ

UOSB’de 6 yıldır geri dönüşüm sektöründe yer alan ve Sanayi Bakanlığı tarafından verilen lisansa sahip tek firma Muzaffer Mert Tekstil’in Yönetim Kurulu Başkanı Cumhur Mert de, pamuklu teleflerin geri dönüşümü konusunda uzmanlaşmış bir firma olduklarını, ancak Türkiye’deki tekstil teleflerinin Çin’e gönderilmesi nedeniyle hammadde bulmakta sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Firmalarında aylık bin 600 ton tekstil telefinin elyaf haline getirildiğini belirten Cumhur Mert şunları söyledi:

"Haziran ayında yapacağımız yeni yatırımla kapasitemiz aylık 2 bin tona çıkacak. Üretilen elyafın yüzde 40’ını Avrupa’nın çeşitli ülkelerine ithal ediyoruz. Yaptığımız üretimle de ülkemize yılda 40 milyon dolar katma değer sağlıyoruz. Son zamanlarda hammadde sıkıntısından dolayı ithalata yöneldik. Tekstil teleflerinin Çin’e ihracatı serbest olduğundan hammadde sıkıntısı içindeyiz. Bu kaybı ithalatla karşılamaya çalışıyoruz, ancak bu da mümkün olmuyor. 'Kırpıntı' diye adlandırdığımız tekstil telefleri Çin’e gittiğinde ülke ekonomisine 1 lira katma değer oluşturuyorsa, bu hammaddeyi ülkemizde tutarak işleyip iplik haline getirebilirsek bu 10 lira olarak gerçekleşir. Hükümetin bu konuda bizlere yardımcı olmasını istiyoruz. Şu anda kendi tekstil teleflerimizin yerine Avrupa’nın teleflerini geri dönüştürür hale geldik."



YK(AÖ/COŞ)