Bu bilgiler doğrultusunda isim isim şebeke elemanlarını, bağlantı kurulan kamu görevlilerini bile tespit eden jandarmanın, haklarında yurt dışına çıkış yasağı da aldırdığı 20’den fazla kişiyi gözaltına alacağı belirtildi. Faciadan sağ kurtulanlar arasında, ekonomik düzeyi yüksek, doktor ve Suriyeli askerlerin de bulunduğu belirlendi.

Facia, geçen perşembe günü saat 05.30 sıralarında Ahmetbeyli Baradan Koyu'nda meydana geldi. İyi bir yaşam hayaliyle Avrupa ülkelerine gitmek isteyen kaçakların bindiği tekne, denize açıldıktan yaklaşık 50 metre sonra aşırı yükün de etkisiyle kayalara çarptıktan sonra sulara gömüldü. 46 kişinin sağ olarak kurtarılmasının ardından 31'i çocuk 61 kişinin de teknenin alt bölümünden cesetleri çıkartılmıştı. Facianın hemen ardından kaçmaya çalıştıkları sırada yakalanan gemi kaptanı Burhan Yılmaz ve Mustafa Mucuk, işlemlerin ardından sevkedildikleri adliyede tutuklandı. Gözaltındaki Türk şüpheli  H.Ç., Filistin uyruklı M.M. ve Suriye uyruklu S.İ. ile M.K.’nin de sorgularının devam ettiği yarın adliyeye sevkedilecekleri bildirildi.

Batık tekneden kaçaklara ait eşyalar da çıkartırken yakıt tankında yapılan araştırmada, kaçakların açıkta bekleyen başka bir gemiye bindirilecekleri olasılığını güçlendirdi. Uluslararası şebekelerin deşifre edilebileceği düşüncesiyle, o saatlerde Ege Denizi’ndeki tüm gemi trafiği de mercek altına alındı.

ACIYLA İTİRAF GELDİ

Tekne faciasında sağ kurtarılan 46 kişi, önce Özdere Jandarma Karakolu’na götürüldü. Bu kaçaklar arasında ekonomik geliri yüksek kişilerin yanı sıra Suriye’de doktorluk yapan, orduda görev alan subayların da olduğu tespit edildi. Jandarmanın ilk sorgularında gerek kendi kimliklerini gerekse bağlantıda oldukları insan tacirleri hakkında çelişkili bilgiler veren bu kaçaklar, daha sonra birlikte umut yolculuğuna çıktıkları çoğu kendi ailelerinden ve çocuk 61 kişinin intikamını almak için konuşmaya başladı.

Kaçaklar, Suriye, Irak ve Filistin’den Türkiye’ye nasıl girdiklerini, İstanbul ve İzmir’e kimler tarafından nasıl getirildiklerini, tekne faciasının yaşandığı ana kadarki tüm yaşadıklarını detaylarıyla anlattı. Bu anlatımları sırasında kendilerine yardım eden, işbirliği yaptıkları insan taciri üyelerini ve bazı kamu görevlilerinin de isimlerini verdi. Kaçakların bazılarının 2 aydan bu yana bu yolculuğu beklediği bazılarının ise, sadece 1 gün önce İzmir’e uçakla geldikleri saptandı.

İLK BAŞTA 20’DEN FAZLA GÖZALTI OLACAK

Jandarma ekipleri de, kaçaklardan aldıkları bu bilgileri tüm detaylarıyla değerlendirdikten sonra faciayı yaşatan insan tacirlerine yönelik çalışmalarını tamamladı. Jandarmanın, önümüzdeki günlerde haklarında yurtdışına çıkış yasağı aldırdığı 20’den fazla kişiyi gözaltına alacağı kaydedildi. Bu şüphelilerin ardından kaçak geçişlere ve şebekenin faaliyetlerine göz yuman bazı kamu görevlilerinin de gözaltına alınabileceği ileri sürüldü. Operasyonun İzmir ve İstanbul’da da sınırlı kalmayacağı, eş zamanlı olarak birçok ili de kapsayacağı öne sürüldü. Bu arada jandarmaya verdikleri önemli bilgilerin ardından 46 kaçak, İzmir Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezi’ne yerleştirildi.



TY(İÖ/İD)