İl Müftüsü Mahmut Gürlen, Tekirdağ’da geçen Şubat ayında hizmete açılan ‘190 Alo Fetva’ hattına yoğun talep olduğunu hattın, Müslümanlar'ın sorunlarına cevap vermek için kullanıldığını söyledi. Özellikle evlilik ve nikahla ilgili ilginç soruların da geldiğini kaydeden Gürlen şunları söyledi:

"Özellikle Anadolu’dan gelen insanlarımız yeminlerini nikah üzerine yapıyor. Özelikle boşanma ile ilgili sorular geliyor. Örneğin telefonda 'Kocam bana 3 defa 'boş ol' dedi’ diyerek problemleri de iletiliyor. Burada zaruret var, gazap halinde, öfke halinde söylenen söz geçerli değildir. Öfkelendiğinde insan ne dediğini bilmiyor. Biz bunları söyleyerek, tekrar nikah kıymak sureti ile aileyi birleştiriyoruz" dedi.

"RESMİ NİKAYA YÖNLENDİRİYORUZ"

Tekirdağ Müftüsü Gürlen, telefonla arayanları resmi nikaha yönlendirdiklerini kaydederek şöyle dedi:

"Resmi belgesini getirene imam nikahı kıyarız. Çok sakıncaları olduğu için, resmi belgesi olamayana nikah kıymayız. Aile geçimsizlikleri konusunda da çok soru geliyor. Biz kendimizi mahkemelerin yerine koymadık. Konu mahkemelere gitmeden barıştırma yolu ile çözmeye çalışıyoruz. Hanımlar bize gelip, kocası ile problemleri olduğunu, ne yapması gerektiğini soruyor. Bu problemi mahkemeye intikal etmeden, gerekirse evine gidilerek, gerekirse nasihat, vaaz, öğütlerle onların arasını düzeltmeye çalışıyoruz. Ailelerin yıkılmaması için de faaliyet gösteriyoruz. Kadınlar gününde, kadına şiddet konularında büromuza barodan bayan avukatlar getiriyoruz. Hanımlara kanuni konuları anlatıyoruz."

Tekirdağ Aile ve Rehberlik İrşat Bürosu’nun, Türkiye’nin en başarılı bürolarından biri olduğunu anlatan Gürlen, dini konularda yardım isteyenlerin '190' numaralı telefonu arayabileceğini söyledi.



RY(LK/İD)