Beyrut Havaalanı yolunda gecen 15 Ağustos’ta kaçırılan bir Türk şirketinin satış temsilcisi Aydın Tufan Tekin, dün Türkiye saati ile 22.55’te Türkiye’nin Beyrut Büyükelçiliği’ne teslim edildi. Lübnan Başbakanı Necib Mikati’ye ait özel uçakla Türkiye’ye gönderilen Tekin, bugün sabaha karşı Dalaman Havalimanı’na getirildi. 27 günlük esaretin ardında ailesine kavuşan Aydın Tufan Tekin, baba ocağı Marmaris'te basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Dün, sabah saatlerinde serbest kalacağının sinyallerini almaya başladığını belirten Tekin, "Serbest kalmayı dün sabah itibariyle beklemeye başlamıştım. Bir ihtimal vardı. Daha sonrasında da bunun olacağını söylediler. Akşam da 'Artık gidiyorsun' dediler ve Lübnan İstihbarat servisine teslim edildim" dedi.

SURİYELİ ESİRLERİ DE GÖRMÜŞ

Tutsak olduğu sürece Suriyeli 4 esirle karşılaştığını ifade eden Tekin, "Esir kaldığım sürece Suriyeli 4 kişiye daha rastladım. Fakat aynı yerde kalmıyorduk. Bir akşam gazeteci bir arkadaş benimle röportaj yapmaya gelmişti. O sırada bu 4 Suriyeli’yi kısa süre görme fırsatım oldu. Kendilerine yapılan muamelenin ne olduğu hakkında bir yorum yapmam çok zor. Çünkü kaldığımız yerler farklıydı" diye konuştu.

UÇAKTAN İNDİKTEN 5 DAKİKA SONRA KAÇIRILMIŞ

Kaçırılma anını anlatan Aydın Tufan Tekin, "Uçaktan indikten yaklaşık 5 dakika sonra kaçırıldım. Taksinin önü silahlı ve maskeli kişilerce kesildi. Beni başka bir araca bindirerek alıkoydular. Bildiğim kadarıyla aşirete bağlı bazı evlerde konaklatıldım. O süre içerisinde 7 farklı evde tutuldum. Bunların arasında transferler sağlanırken yüzüm kapatıldığı için buraları dışarıdan göremedim" ifadelerini kullandı.

GELİŞMELERLE İLGİLİ BİLGİ VERİLMİŞ

Serbest bırakılmasıyla ilgili de bilgi veren Tekin, "Bildiğim kadarıyla Lübnan Ordusu belirli yerlere zaten operasyon düzenliyordu. Ancak beni tamamen aşiret ya da hükümetler arası diyaloğun bıraktırdığını söylemek çok ince bir nokta. Ben de tam olarak bilemiyorum. Daha 12 saat oldu serbest kalalı. Ancak aşiret beni gelişmelerden sürekli haberdar ediyordu. Orada kaldığım sürece Türk televizyonlarını izlememeye çalıştım. Özlem duygumu yenmeye çalıştım. Öğrenciliğim sırasında da Kanada’da okuduğumdan özlem duygusunun nasıl yenileceği konusunda tecrübeliyim" dedi.

İNGİLİZCE KONUŞMAYI KENDİ DE İSTEMİŞ

Tutsak olduğu sırada verdiği ropörtajın İngilizce olmasını aşiretin istediğini ancak kendisinin de bu konuda istekli olduğunu dile getiren Tekin, "Konuşmalarımı İngilizce yapmasaydım bir tercüman bunları çevirecekti. Yanlış bir kelime çevirmesi demek benim ölümüm demekti. Bu nedenle kendi isteğimle konuşmalarımı İngilizce yaptım" diye konuştu.

BAŞKABAN VE BAKANLAR’DAN TELEFON

Serbest kaldıktan sonra Başbakan Erdoğan ve bazı Bakanların kendisini aradığını da sözlerine ekleyen Tekin, "Başbakanımız ve kabinede bulunan bakanların pek çoğu serbest kalınca hemen beni arayıp iyi dileklerini iletti. Buradan sizler aracılığıyla kendilerine de tekrar teşekkür ediyorum" dedi.

BİR SÜRE DİNLENECEK

İlerleyen günlerde yine aynı bölgede çalışıp çalışmayacağı konusunda yöneltilen soru üzerine Tekin, "Henüz bunları konuşmak için erken. Şuan ailemin yanında dinleniyorum. Bir süre daha burada dinleneceğim. Daha sonrasında bu konuları düşünmek istiyorum" diye cevap verdi. Aydın Tufan Tekin, dinlenmek istediğini belirtip daha fazla soru sorulmasını istemedi.



DEB(İÖ/SS)