Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda aşçı olarak çalışan Hasan Burmaz ile evlenen Ayşe Burmaz, oğlu Cengiz dünyaya geldikten 2 yıl sonra, 21 yaşındayken 10 Haziran 1970 tarihinde kiraz toplamak için çıktığı ağaçtan düştü. Belden aşağısı felç olan Ayşe Burmaz, doktorların ayağa kalkamayacağını söylemesine rağmen Ankara'daki rehabilitasyon merkezinde gördüğü 1 yıllık tedavi ardından koltuk değnekleriyle ayağa kalkmayı başardı. Evde bütün işlerini kendisi yapan Ayşe Burmaz, kazadan 12 yıl sonra ikinci çocuğunu dünyaya getirdi.

Bir taraftan evde yaptığı el örgülerini satarak ailesinin geçimine katkıda bulunan, diğer  taraftan da 2 oğlunu büyüten Ayşe Burmaz, 15 Aralık 1999 tarihinde banyoda dengesini kaybedip düşünce kalçasını kırdı. Ameliyat olan ve kalçasına platin takılan Ayşe Burmaz, bu kaza ardından tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. Zorluklara rağmen çocukları 44 yaşındaki Cengiz ve 30 yaşındaki Halim Burmaz'ı evlendiren ve ikisinden de birer torun sahibi olan Ayşe Burmaz, Türkiye Anneler Derneği Zonguldak Şubesi tarafından 'Yılın annesi' seçildi.

'7 AYLIK OLANA KADAR HAMİLE OLDUĞUMU SÖYLEMEDİM'

Ayşe Burmaz, büyük oğlunun 14 yaşına geldiğinde kardeş hasreti çekmeye başladığını, bunun üzerine ikinci çocuğunu yapmaya karar verdiğini söyledi. Hamileliği 7 aylık oluncaya kadar bunu kimseye söylemediğini anlatan Ayşe Burmaz, şöyle konuştu:

"Hamile olduğumu öğrenince yakınlarımın, 'Olmaz, yapamazsın' diyerek bebeğimi aldırmalarından korktum. O yüzden söylemedim kimseye. Hastaneye doğum için koltuk değnekleriyle gittiğimde doktor, hemşireler şaşırdı. Bir bana, bir koltuk değneklerime baktılar. Koltuk değnekleriyle büyüttüm onları. Eşim çalışıyordu. Bu yüzden büyük oğlum kardeşiyle ilgileniyordu. O zaman imkanlar böyle değildi. Günde 70 bez yıkardım o halimle. Çok zor oldu. Yine de hayata hiç küsmedim. Ağladığım günler oldu. Ama, 'Ben niye böyle oldum?' demedim hiç. Çok şükür çocuklarım büyüdü, ikisinin de yuvası var. 2 tane de torunum var. Bundan sonra ölsem de gözüm arkada kalmaz."

'YILIN ANNESİ SEÇENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM'

'Yılın annesi' seçildiği için de çok mutlu olduğunu anlatan Ayşe Burmaz, "Herkese çok teşekkür ettiğini belirterek, "Çocuklarımı büyütürken hiç böyle bir şey düşünmemiştim. Yılın annesi olmak aklıma gelmemişti. Düşünenlere, seçenlere teşekkür ediyorum" diye konuştu. Ayşe Burmaz'a ödülü, yarın Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız tarafından evinde verilecek.

İkisi de pazarlama firmasında çalışan Cengiz ve Halim Burmaz kardeşler de böyle bir anneye sahip oldukları için kendilerini şanslı hissettiklerini ve çok mutlu olduklarını söyledi.



EE,GG(EE/İD)