İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, kentte aravan olarak kurulan bir firmanın, vernik üretiminde kullanılmak üzere ithal edilen akaryakıt ürünlerini, Bursa ve İstanbul'daki üç ayrı şirketten devir yoluyla aldığını saptadı. Takibe başlayan ekipler, Bursa ve İstanbul'daki firmaların, İzmir'deki paravan şirkete sadece ürün temin etmeyip gümrük ve diğer işlemlerini de gerçekleştirdiklerini belirledi.

HAVALELERİ KAMUFLE ETMİŞLER

Akaryakıt kaçakçılığında birlikte hareket eden firmaların, aralarındaki para transferlerinde alışverişlerini gizlemek için "çiçek parası", "telefon borcu", "kira bedeli", "kontör bedeli" ve "aidat ödemesi" diye bankaya belirttikleri, ilgisiz havale açıklamalarında bulundukları belirtildi. Operasyon için düğmeye basan ekipler, haklarında işlem yaptıkları E.Ç., M.K., M.T., F.T., M.S.E., E.U., İ.A., A.K., A.T., R.A. ve M.E.'yle ilgili savcılığa suç duyurusunda bulundu. Paravan şirkete yapılan baskında, kaçak akaryakıt yapımında kullanıldığı belirlenen 11 milyon lira değerinde 2 milyon 300 bin litre kimyasal hammadde ele geçirildi.

KANSER HASTASININ ÜZERİNE AÇILMIŞ

Baskında, paravan şirketin ilginç çalışma şekli de ortaya çıkarıldı. Uzun süredir kapalı olan firmanın, Mart ve Haziran ayları arasındaki elektrik sarfiyatının sadece 13 TL, çalışan sayısının bir olduğu, sık sık vergi dairesini değiştirdiği, bir ev kadını ile bir kanser hastasının üstüne olduğu saptandı.



TT(AÖ/COŞ)