Saydan, İlaç Takip Sistemi'nin, eczacılara hizmet veremediğini, on-line işlemler ve İTS yardım menüsünün çalışmadığını açıkladı. İlaç takip sisteminde son 1 ayda ciddi sıkıntı görüldüğünü belirten Saydan, "İlaçlar eczanemizin rafında olmasına rağmen sevkıyattan kaynaklı hata nedeniyle, başka bir eczane üzerinde kayıtlı görünebilmektedir. Bu durumda ilacın kime kayıtlı olduğunu görmek ve hatayı düzeltmek mümkün olamamaktadır. Çünkü İlaç Takip Sistemi online sayfasında, ilaçlarla ilgili sorgulama yapılamamaktadır. Sendika olarak bunun sebebini araştırdığımızda ise, ülkemizde üretilen veya ithal edilen her ilaca ayrı bir karekod (kimlik numarası) veren İlaç Takip Sistemi'nin hizmet sağlayıcısı firmanın sözleşmesi sona ermiş ve firmanın sistem desteğini çekmiş olduğunu öğrendik" dedi.

Devlette devamlılığın esas olduğunu belirten Saydan, Bakanlık tarafından bilgisayar firmalarına kurdurulan ve destek sözü alınan bu sistemde ihale ile şirketlerin değişebildiğini anlattı. TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, "Bu sözleşmeler yapıldığında sözleşme süreleri bittiği zaman desteğin devamı için sözleşmeye şart konulmadı mı? İhaleyi yeni alan firma tarafından eczanelere ve ecza depolarına hizmet vermesi gereken destek işlem menüleri ne zaman hizmete açılacak ?" diye sordu.

Saydan, TEİS olarak, Sağlık Bakanlığı'ndan olaya müdahil İlaç Takip Sistemi'nin destek hizmetlerinin ivedilikle hizmet vermesini sağlamasını ve mağduriyetin giderilmesini istediklerini bildirirken, "Değişen firmalar veya ihaleyi kaybeden firmalar yüzünden hizmetin aksatılması kabul edilemez bir durumdur. TEİS olarak, üye eczacılarımızın yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için bu konudaki girişimlerimizi sürdüreceğiz" dedi.



AY(AY/İD)