TEİS Başkanı Nurten Saydan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verdiği ruhsatlarla satılan bitkisel ilaçların tehlike yaratmaya devam ettiğini belirterek, satışların denetlenemediğini öne sürdü. Saydan sözlerine şöyle devam etti:

''İzinleri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan verilen, vatandaş sağlığını tehdit eden, zehirleyen, hatta öldüren bitkisel ilaçlar, gıda takviyesi ve diyet ürünleri; internette, marketlerde eğitimsiz ve ehil olmayan kişilerce satılmakta ve bu durum Tarım Bakanlığı’nca kontrol dahi edilememektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, verdiği izin ve ruhsatlarla ülkemizi adeta bitkisel ilaç çöplüğüne dönüştürdü. Ülkenin tek sağlık otoritesi 'anne sütünün önemini ' vurgularken, Tarım Bakanlığı’nın izni ile marketlerde, bakkallarda, internet ortamında özendirilerek bebek maması satılmaktadır. Sağlık Bakanlığının çocuk bezleri, oyuncaklara verdiği özeni bütün bebek mamalarına da göstermesini ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan bebek mamalarının kontrol, izin, denetim yetkilerini geri almasını istiyoruz. ''

BİTKİSEL KILIFINA UYDURULAN İLAÇLAR TOPLATILAMIYOR

İnternette ve gelişigüzel şekilde satılan bitkisel ilaçların halk sağlığını tehdit ettiğini ifade eden Saylan, bu tür ilaçların yasaklansa bile toplatılamadığını iddia etti.

Saylan, ''Durum o kadar vahimdir ki; şişmanlık, kalp, diyabet gibi rahatsızlıklarla ilgili bitkisel kılıfına uydurularak ilaç gibi satılan ürünlerin toplatılması bile Tarım Bakanlığı’nca yapılamamaktadır. Vatandaşlarını ve sağlığını düşünerek hareket etmesi gereken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 5 yıl üniversite eğitimli eczacılarca Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat alınarak açılan eczanelerden bu gibi olumsuzlukları önlemek için yardım isteyeceği yerde 'mama ve bitkisel ürün satacaksan izin belgesi' alacaksın demektedir. Eczaneler gıda işletmesi değildir. Bitkisel ürünlerin ruhsatları Sağlık Bakanlığı'na devredilmelidir'' diye konuştu.


VD(OE/AK)