Yerli ilaç sanayinin ithal ilaç sanayisi karşısında yenik olduğunu yıllardır ifade ettiklerini, ancak bu konunun gözardı edildiğini belirten Nurten Saydan, "Yerli ilaç sanayinin güçlendirilmesi için TEİS olarak önerimiz, gerçek ilaç harcamasının görülmesi için ve ödeme planının ona göre yapılabilmesi için reçetelerin etken madde ile yazılması şartının getirilmesi gerekmektedir. Ülkemizde kullanılan ithal ilaç oranı 2003 yılında yüzde 37 iken bu rakam 2010'da yüzde 51'e yükselmiştir. 2010 yılında ithal ilaç için ödenen para 7.5 milyardan fazladır. 2003 yılında yerli ilaç oranı yüzde 63 iken, 2010 yılında bu rakam yüzde 49'a kadar düşmüştür. Dolayısıyla yerli ilaç, ithal ilaçla rekabet edemeyecek duruma gelmiştir" dedi.

EŞDEĞER İLAÇLARI DESTEKLİYORUZ

2003 yılında ithal ilaç kutu sayısının yüzde 11'den 2010 yılında iki katını geçerek yüzde 23'e yükseldiğini ifade eden Saydan, "Yerli ilaç kutu sayısında ise 2003-2010 yılı arasında sürekli bir düşüş yaşanmıştır. Bu durum ilaçta Türkiye'nin TL bazında tamamen dışa bağımlı olduğumuzu ve ülkemizde istihdam sağlamayan bir ilaç sektörüne vergilerimizin harcandığını göstermektedir. Vatandaş bu konuda bilgilendirilmeli ve ivedilikle reçetelerde etken madde yazılımına geçilmelidir. Hekim ve eczacılar yerli ilaç için teşvik edilmeli, aynı zamanda yerli ilaç için vatandaştan daha az katkı payı alınarak, bu projeye katılımı sağlanmalıdır. Biz eczane eczacıları olarak ülkemizin dövizlerinin boşa harcanmasını istemiyor ve eşdeğer ilaçları destekliyoruz" iye konuştu.

Saydan, mutlaka ilaç ARGE çalışmalarının yapılıp, ilaçta ülkemizin sıkıntılı döneminin atlatılmasının sağlanması gerektiğini de belirterek, "Devletimizin yerli ilaç sanayini desteklemesi hem dışa bağımlılığı azaltacak, hem de ilaçta fiyat avantajı getirecektir" dedi.