Bakanlık, atıkların oluşumundan bertaraf edilmesine kadar olan sürecin etkin bir şekilde izlenmesi ve yasal olmayan uygulamaların önüne geçilebilmesi amacıyla atığın üretim miktarı- taşınması- geri kazanım/bertaraf aşamalarının kontrol altına alınmasını sağlayacak sistemi hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Yeni sistem ile ülke genelinde farklı uygulamaların ve yasadışı taşımanın önüne geçilecek ve lisans almış olan atık taşıma firmaları kayıt altına alınacak. Yüklü araçlar seyir halindeyken izlenebilecek. Bu sistem ile atık taşıyanlar uydudan da takip edilecek. Sistem 'Mobil Atık Taşıma Sistemi' sadece izleme ile kalmayacak. Atığın oluştuğu andan itibaren, sıkı bir denetimi de içerecek şekilde atığın türü, miktarı, özellikleri, geri dönüşüm/bertaraf yöntemleri gibi birçok değerlendirilebilir verinin de, Bakanlık sunucularına anlık olarak aktarılmasını ve raporlanabilmesini sağlayacak.

Ayrıca sistem, kaza gibi beklenmedik durumların olması halinde acil müdahale şansını da büyük ölçüde artıracak. İlk olarak, atık taşıma işlemi yapan firma ve araçların kayıt altına alınabilmesi amacıyla lisanslandırma işlemlerinde, 'Mobil Atık Taşıma Sistemi' kullanılmaya başlandı. Buna göre, ülke geneli lisanslandırma işlemleri ortak bir alanda birleştirildi.

Sistem çalışmalarını düzenleyen, 'Atıkların Karayolunda Taşınmasına İlişkin Tebliğ' çalışmalarında son aşamaya gelindi. Taslak tebliğ de ilgili tarafların görüşlerine de yer verildi.

DHA(BY/COŞ)