Düzce'nin Arapçiftliği Mahallesi'nde yaşayan 39 yaşındaki Hayri Çakmak'ın eşi 41 yaşındaki Emine Çakmak, 11 Nisan 2008'de 7 aylık hamileyken rahatsızlanınca Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne kaldırıldı. Ev kadını Emine Çakmak ile işsiz olan eşinin sosyal güvencesi bulunmaması nedeniyle, iddiaya göre hastane yönetimi boş senet imzalamaları karşılığında tedavinin yapılabileceğini belirtti. Bunun üzerine Hayri Çakmak senedi imzaladı. Yüksek tansiyon rahatsızlığı nedeniyle Emine Çakmak acil ameliyata alındı. Ameliyatta 7 aylık bebeğini kaybeden Emine Çakmak, 17 günü yoğun bakım ünitesinde olmak üzere 45 gün tedavi gördükten sonra taburcu oldu.

BİR YIL SONRA KIZI OLDU

Bir yıl sonra tekrar hamile kalan Emine Çakmak'ın, borcu olduğu gerekçesiyle Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde tedavisi yapılmadı. Emine Çakmak'ı doktoru doğum için İstanbul Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk etti. Emine Çakmak, eşinin geçici olarak girdiği bir iş nedeniyle sosyal güvencesinin olması üzerine doğumunu yaptı. Çakmak çifti kızlarına Feyza adını verdi.

19 BİN 500 LİRA BORÇ

Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi yönetimi 4 yıl sonra aileye faizleriyle birlikte 19 bin 500 TL'lik Ödeme emri gönderdi. Çakmak ailesinden bir hafta içerisinde borcunu ödenmesi istenirken, yine işşiz olan Hayri Çakmak borç karşısında yıkıldı.

'NE İŞİM, NE SOSYAL GÜVENCEM VAR'

Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne eşini götürdüğünde boş senet imzaladığını ve eşinin tedavisine başlandığını belirten Hayri Çakmak şunları anlattı:

"Eşimin o kötü halini görünce ya ölüme terk edecektim, ya da senedi imzalayacaktım. O an boş senedi imzalayarak tedaviye başladık. 7 aylık bebeğimizi kaybettik. Bir yıl sonra eşim hamile kaldı ve tekrar hastaneye geldiğimizde borcumuz var diye alınmadık. Şimdi de aradan geçen 4 yılın sonunda faiziyle birlikte 19 bin 500 TL'lik borç gönderdiler. Benim ne işim, ne yeşil kartım, ne de sosyal güvencem var. Bu parayı ödeyecek gücüm de yok."

Yaşadığı olayları anlatırken gözleri dolan Hayri Çakmak, borcunu ödemediği takdirde hapis cezası ile karşı karşıya kalacağını söyledi. Düzce Valiliği'ne gittiğini, herhangi bir sonuç alamadığını belirten Hayri Çakmak, yetkililerinin kendilerine yardım elini uzatmasını istedi.



MY(MÇ/COŞ)