Burdur merkeze bağlı Büğdüz Beldesi'nde kurulan 'Fotovoltaik Güneş Enerjisi ile Sulama Sistemi' törenle hizmete girdi. Törene, Burdur Valisi Süleyman Tapsız, AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Burdur Belediye Başkanı AK Parti'li Sebahattin Akkaya, Büğdüz Belde Belediye Başkanı AK Parti'li Ali Erdoğan ve davetliler katıldı.

Törende konuşan Burdur Valisi ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Dönem Başkanı Süleyman Tapsız, güneş tarlası projesinin BAKA ve Büğdüz Belde Belediyesi tarafından ortak yapıldığını söyledi. Fotovoltaik Güneş Enerjisi ile Sulama Sistemi Projesi'nin 280 bin liraya mal olduğunu anlatan Vali Tapsız, BAKA'nın 210 bin lira hibe desteği sunduğunu belirtti.

85 BİN KİLOWATT/SAAT ELEKTRİK ÜRETİLECEK

Vali Tapsız, sistem sayesinde yıllık 85 bin kilowatt/saat elektrik üretimi yapılacağına dikkati çekti. Vali Tapsız, "Projenin tamamlanmasıyla çiftçilerimiz, belediyemiz ve vatandaşlarımız yıllık 25 bin lira tasarruf yapacak. 2 bin kişinin yararlanacağı proje sayesinde elektrik masraflarından yüzde 40 tasarruf sağlanacak" dedi.

Süleyman Tapsız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın 2020 yılı hedefinin elektrik enerjisinin yüzde 30'unu güneşten elde etmek olduğunu aktardı. Vali Tapsız, "Bizler yerelde bu tür projelerle hedefe destek sağlıyoruz. Burdur Türkiye'de güneş ışınlarını en açıyla alan bölgelerden. Yerli ve yabancı birçok firma bizlerle bu konuda görüşüyor. BAKA olarak yatırımcıların bu bölgede yatırım yapmaları için çalışma yapıyoruz" diye konuştu.

FATURA ÖDEMEYECEK, YATIRIM YAPACAK

Büğdüz Belediye Başkanı Ali Erdoğan ise bölgede sulama yapılması amacıyla kullanılan sulama pompalarının elektrikle çalıştığını ve 2011 yılında ise 200 bin lira elektrik faturası ödediklerini hatırlattı. Elektrik faturasının belediye tarafından ödendiğini vurgulayan Başkan Erdoğan, "Elektrik faturası belediyemiz için ağır bir gider kalemi. Bu nedenle kendi elektriğimizi üretme kararı aldık. Güneş panelleriyle elektrik üretip, sulama pompalarında elektrik masrafından kurtulacağız, ayrıca ürettiğimiz elektriğin kullanmadığımız kısmını da TEDAŞ'a satacağız. Bu bizi büyük bir külfetten kurtaracak. Elektrik faturası için harcanan parayı beldeye yatırım için kullanacağız" dedi.

Konuşmaların ardından Vali Tapsız ve yanındakiler, 'Fotovoltaik Güneş Enerjisi ile Sulama Sistemi'nin açılışını yaptı.