Bir yakınının tecavüzüne uğradığını ve hamile kaldığını belirten kadının, 12 haftalık olan hamileliğine son vermek için verdiği mücadele yasalara takıldı. Sığındığı Van kadın Derneği (VAKAD) ile birlikte hareket eden mağdur kadın başvurmadık yer bırakmazken; savcılık kadının şikayetçi olması halinde soruşturma başlatacaklarını söyledi. Kadın ölüm korkusuyla durumun kimsenin bilmemesi için şikayetçi olamadı.

BAKAN ŞAHİN'İN ÖZEL NOTU

Olayın basına yansımasın üzerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin devreye girdi. Bakan Şahin, Hukuk Müşaviri Halil İbrahim Ayçiçek ile Kadının Statüsü Genel Müdür Yardımcısı Meral Demirtaş’ı sorunun çözülmesi için Van'a gönderdi. Savcılık VAKAD ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü yetkilileri ile bir araya gelerek sorunu çözmek için toplantı yaptı. Bakanlık yetkilileri kürtaj için önce kadını şikayette bulunması için ikna yoluna gitti. Bakan Şahin'in "Şikayetçi olsun. Bu suç cezasız kalmasın. Yarın başka birine aynı şeyi yapamasın" özel notu tecavüze uğrayan kadına iletildi.

"SADECE BEN DEĞİL AİLEM DE TEHLİKEDE"

Kadın şakiyetçi olamayacağını, bunu yapması halinde sadece kendisinin değil ailesinin de can güvenliğinin tehlikeye gireceğini söyledi. Bakanlık yetkilileri bunun üzerine TCK uyarınca tecavüz sonucu hamilelikte yasal kürtaj sınırının 20 hafta olduğunu ve bu süre içinde bu gebeliğin sonlarılabileceğini  söyledi. Savcılıktan alınan başka bir yazı VAKAD yetkililerine verildi. VAKAD Danışmanı Gül Kıran ve tecavüze uğrayan kadın bu yazı ile doktora gitti. Doktorlar bu yazı ile kürtaj yapılamayacağını söyledi. VAKAD danışmanı Kıran, şunları anlattı:

"Bize verilen yazıyı alıp doktora gittik. Fakat doktor bize bu yazıyla kürtaj yapılamayacağını söyledi. Pazartesi günü durum tekrar değerlendirilecek. Umarız bu sorun çözülür."



GÖ(FE/İD)