Diyarbakır'ın Kocaköy İlçesine bağlı Sergen Köyü'nde yaşayan Havva Erdoğan 29 Nisan 2009 tarihinde evinin ahırında asılmış olarak ölü bulundu. Havva Erdoğan'a yapılan otopside genç kızın kızlık zarının 1 ile 5 gün önce yırtıldığı tespit edildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı otopsi raporu üzerine töre cinayeti ihtimali ile çok yönlü soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında olay tarihinde tecavüze uğradığı saptanan Havva Erdoğan ve yakın akraba ve komşularından DNA örnekleri alındı. Yapılan DNA incelemeleri sonucunda Havva Erdoğan'ın tırnaklarının arasında deri artıkları tespit edildi. Deri artıklarının incelenmesi sonucu Havva'nın babasının amcasının oğlu Abdurrahman Erdoğan'ın çocukları Mehmet Erdoğan, Hüseyin Erdoğan ve 16 yaşındaki V.E. kardeşlerin tecavüzüne uğradığı belirlendi.

TECAVÜZ SONRASI CİNAYET

Soruşturmayı derinleştiren Savcılık genç kızın tecavüze uğradıktan sonra intihar süsü verilerek öldürüldüğünü tespit etti. Soruşturma kapsamında ölen kızın babasının kuzeni olan Abdurrahman Erdoğan hakkında 'cinayete azmettirmek', çocukları Mehmet Erdoğan ve Hüseyin Erdoğan hakkında 'cinayete azmettirmek ve cinsel saldırı', V.E. hakkında ise 'cinsel saldırı' suçundan 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Bunun üzerine üç şüpheli ve cinayeti azmettirdiği gerekçesiyle şüphelilerin babası Abdurrahman Erdoğan tutuklandı.

CEZAEVİNDE ÖLDÜ

Bu süre içerisinde tecavüz ve cinayet zanlılarından Mehmet Erdoğan yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle geçen yıl cezaevinde hayatını kaybetti. Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede sanıkların tecavüz ettikten sonra olayın ortaya çıkmaması için 'Suçu gizlemek' ve 'Delilleri ortadan kaldırmak' amacıyla Havva Erdoğan'ı asarak öldürdükleri belirtildi. Savcı, sanıkların ağırlaştırılmış müebbet hapis ile cezalandırılmalarını talep etti.

YEREL MAHKEME 36 YIL VERDİ

İddianamenin Diyarbakır 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edilmesinin ardından olayla ilgili dava görülmeye başlandı. Yargılamada esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, Havva Erdoğan'nın cesedine yapılan otopside silah yarası, dayak izi, cebir, boğma ya da boğuşma izinin bulunmadığını belirtti. Mütalaada, İstanbul Adli Tıp Kurumu İhtisas Dairesi'nin raporunda, tırnak örneklerinden elde edilen Havva Erdoğan ve başka kişilere ait olabileceği değerlendirilen karışık DNA tiplerinin sanık Mehmet Erdoğan ve başka kişilere ait DNA profillerini içerdiği kaydedildi.

Savcı mütalaasında cezaevinde ölen sanık Mehmet Erdoğan ile diğer sanık Hüseyin Erdoğan'ın akrabalarının kızına tecavüz ettiklerinin ortaya çıkmaması ve suçu gizlemek, delilleri ortadan kaldırmak ve yakalanmamak amacıyla Havva Erdoğan'ı asarak öldürdükleri ifade edildi. Mütalaada, sanık Abdurrahman Erdoğan'ın "Kendisi intihar etsin veya siz ettirin" diyerek cinayete azmettirdiği, asma eylemini de Mehmet Erdoğan'ın ve Hüseyin Erdoğan'ın gerçekleştirdiği ileri sürüldü.

Savcı mütalaasında, sanıklardan Abdurahman Erdoğan'ın 'kasten adam öldürme' suçuna azmettirmek, sanık Hüseyin Erdoğan'ın maktuleye karşı 'çocuğun nitelikli cinsel istismarı' ile 'kasten öldürmek' suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası, yaşı küçük olan V.E.'ye de tecavüz suçundan 12 yıla kadar hapis cezası istedi. Sanıklardan Mehmet Erdoğan'ın ise yaşamını yitirmesi nedeniyle davasının düşürülmesi istendi.

Davanın karar duruşmasında Havva Erdoğan için, "Kendisi intihar etsin ya da siz intihar ettirin" diyerek cinayete azmettiren amca Abdurrahman Erdoğan 36 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tecavüz olayına karışan Mehmet Erdoğan cezaevinde hayatını kaybettiği için ceza almazken, diğer sanıklar Hüseyin Erdoğan'a 10 yıl ve olay tarihinde yaşı küçük olan V.E.'ye 6 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

AZMETTİRİCİ AMCAYA TAHLİYE

Daha sonra sanıklar avukatı tarafından dosya temyiz için Yargıtay'a gönderildi. Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi dosyayı inceleyerek geçen ay karara bağladı. Yargıtay, cinayete azmettirme suçundan yargılanan amca Abdurrahman Erdoğan'ın, tanık ifadelerinin yetersiz olmasından dolayı beraatini istedi. Diğer sanıkların cezalarını ise onadı.

Yargıtay dosyasının yeniden görülmesi için bozma kararı vererek yerel mahkemeye geri gönderdi. Yargıtay'ın bozma kararının ardından dosya bugün 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görüldü. Bugün tekrar görülen duruşmaya Havva Erdoğan'ın annesi Nefise Erdoğan ve babası Abdurrahman Erdoğan ile sanık Abdurrahman Erdoğan ve avukatları katıldı.

HAVVA'NIN BABASI: KIZIMIN KEMİKLERİNİ ÇIKARTIP YARGIÇLARIN ÜSTÜNE ATACAĞIM

Mahkeme salonunda savunma yapan Nefise Erdoğan'ın avukatı Semire Nergiz, bozma ilamının içeriğine bakıldığında hatır bozması niteliğinde yüzeysel bir bozma olduğunu söyledi. Nergiz, "Bozma ilamına uyulmamasının mahkemenin önceki kararda ısrar etmesini ve kararın bir de ceza genel kurulunca incelenmesini talep ediyoruz" dedi.

Havva Erdoğan'ın annesi Nefise Erdoğan ise tercüman aracılığı ile adaletin yerini bulması gerektiğini vurguladı. Havva Erdoğan'ın babası Abdurrahman Erdoğan, "Yargıtay'ın vermiş olduğu kararı kabul etmiyorum. Eğer mahkeme bu karara uyarsa kızımın kemiklerini mezardan çıkarıp Yargıtay'daki yargıçların üstüne atacağım" dedi.

BERAAT ETTİ

Savunmaların ardından mütalaasını veren Savcı Yargıtay'ın kararının usul ve yasaya uygun olduğunu belirterek, Yargıtay bozma ilamına uyulmasını talep etti. Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, sanık Abdurrahman Erdoğan'a yöneltilen kasten adam öldürme suçunu işlediğinin sabit olmadığını belirterek beraatine karar verdi.


FB(GG/AAA)