Diyarbakır'da ''Selahaddin Eyyubi Üniversitesi'' adıyla vakıf üniversitesi kurulmasını öngören kanun tasarısı üzerinde söz alan CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, ''Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için varız. Türk, Kürt ikizdir'' dedi.

Bu sırada AK Parti sıralarından, ''Birgül Ayman Güler öyle demiyor'' şeklinde söz atıldı. Öner ise ''Birgül Ayman Güler de çok doğru söyledi. Türk ulusu ile Kürt milliyeti bir değildir. Türk ulusuyla Türk milliyeti de bir değildir. Türk, Kürt ikizdir. Cumhuriyeti kuranlar kardeştir'' diye konuştu.

Önerin, ''Birgül Ayman Güler de doğru söylüyor'' sözlerine, AK Parti ve BDP sıralarından tepki geldi. 

Tartışmaların devam etmesi üzerine, TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, oturuma ara verdi.

Genel Kurul'daki tartışma, aradan sonra da devam etti.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, CHP'yi ırkçılık yapmakla suçladı. İsmet İnönü'nün 1925 yılında yaptığı bir konuşmadan da örnek veren Sakık, ''Siz Cumhuriyetin kuruluşunda bugüne kadar ırkçısınız, milliyetçi ve tekçisiniz'' dedi.

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ise Sakık'ın konuşmasını eleştirirken, ''Meclis kürsüsüsün böylesine iğrenç, utanmaz, ahlaksızca ifadelerle işgal edilmesini kınıyorum'' dedi.

TASARI YASALAŞTI

Diyarbakır'da ''Selahaddin Eyyubi Üniversitesi'' adıyla vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin kanun tasarısı, Genel Kurul'da kabul edilerek yasalaştı. 

Üniversite; iktisadi ve idari bilimler, mühendislik ve mimarlık, ilahiyat ve sağlık bilimleri fakülteleri, sosyal bilimler, fen bilimleri ve sağlık bilimleri enstitüleri ile meslek yüksekokulundan oluşacak. Üniversite bünyesinde bir de ''Yerel Diller Enstitüsü'' kurulacak.