TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyeleri, Gülyazı'da ölenlerin yakınlarıyla yaklaşık 3 saat süren bir görüşme yaptı. Komisyon Başkanı Ak Partili Ayhan Sefer Üstün, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, şöyle dedi:

"Buraya geliş amaçlarımızdan bir tanesi bu yüreği yanmış, evlatlarını kaybetmiş, kardeşlerini kaybetmiş acılı vatandaşlarımızın acılarını paylaşmak taziyede bulunmak. Öncelikle bu görevimizi yaptık. Hem erkeklerle, hem kadınlarla ayrı ayrı görüşme fırsatı bulduk. Onun dışında ikinci amacımız olan bu olayın aydınlatılması ile ilgili olarak konuyu yaşayan, bizzat orada bulunan ve mazot almak için şeker ve diğer malzemeleri almak için Gülyazı'dan, Ortasu'dan sınırın karşı tarafına geçerek dönüşte uçakların bombalamasıyla birlikte sağ kurtulan kişilerle görüştük. Yine ölenlerin yakınlarıyla görüştük, olayı dinledik. Birinci aşamasındaki olayı gerçekleştirmiş olduk, bundan sonra yapacağımız iş mezarlıkta fatiha okumak. Ondan sonra çıkılan yerdeki patikayı gezmek. Oradan Şırnak'a gitmek, orada bir takım yetkilerle görüşmek."

OBJEKTİF BİR RAPOR TAAHHÜT EDİYORUZ

İncelemelerinin ikinci bölümünü Şırnak'ta yapacaklarını ve bir takım kurum yetkilileriyle görüşmelerde bulanacaklarını belirten Üstün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Görüşmeler bittikten sonra inşallah artık Ankara'ya gideceğiz. Çalışmalarımız bununla sınırlı değil, bundan sonraki aşamada ne yapacağımızı, yol haritamızı, komisyonda bütün partilerin üyeleri var, birlikte karar vereceğiz. Bu olayın aydınlanmasını herkes kadar biz de istiyoruz, talep ediyoruz. Bizim amacımız aslında adalete hizmet etmek. Hiç bir şey gizli kapaklı kalmasın istiyoruz. Görüyorsunuz 50 yıl önceki olay ortaya çıktı, dolayısıyla 50 yıl önceki olayda aydınlanacaktır, ortaya çıkacaktır. Elbette gidenler geri gelmeyecektir. Ancak insanların vicdanı rahat olması için, akılarda bir soru işareti kalmaması için kardeşliğin tesisi, barışın tesisi birlikte yaşamanın ortaya konması için bu sorulara cevap arıyoruz. Bu olayın aydınlatılması için uğraşıyoruz. Meclisimiz bunun için çaba sarf ediyor, milletimizin temsilcileri buradadır bizlere güvenin diyoruz. Objektif bir rapor olacağını şimdiden taahhüt ediyoruz."

Gazetecilerin kaçakçılıkla ilgili sorusu üzerine Üstün, "Bizim amacımız bu olayı aydınlatmak bir hedefimiz de bundan sonra böyle bir olayın gerçekleşmemesi için tedbirler almaktır" dedi. Öteden beri kaçakçılık olan bu bölgede hükümetin yeni 3 gümrük kapısı açılacağını açıkladığını belirten Ayhan Sefer Üstün, "Bu tedbiri biz de destekliyoruz. Bunun dışında daha farklı tedbirler de alınmalıdır. Buradaki insanların hayatını kolaylaştıracak bu olayı kaçakçılıktan çıkarıp bir ticari çerçevede değerlendirecek bir takım düzenlemeler olabilir. Bunları raporumuzda değerlendireceğiz. Bunları raporun sonunda istişare edeceğiz. Şimdi biz işin esasına geldik. Şimdiden bu olsun demek erken" diye konuştu.

Ailelerin olayın çözümlenmemesi halinde Irak'a göç edecekleri yönünde iddiaların sorulması üzerine Ayhan Sefer Üstün, "Vatandaşlarımız yaralı, ciğerleri yanıyor. Duygusal ortamda bir takım tepkileri olabilir. Biz istiyoruz ki vatandaşlarımızın hepsi birlikte olalım kucaklaşalım, ülkemizin her köşesinden heyetimizde insanlar var. Biz 75 milyon insanımız birlikte kardeşçe yaşamak arzusu içindeyiz. Bunu hedefliyoruz. Bunun için her türlü tedbiri almaya çalışacağız" dedi.

MEZARLIKTA DUA

Daha sonra heyet üyeleri ölenlerin mezarlarını ziyaret ederek, dualar okudu. Ak Parti Mardin Milletvekili Abdurrahim Akdağ da yasin okudu.

Heyette yer alan Ak Parti Van Milletvekili Gülşen Orhan da kadınlarla biraya gelerek görüştü. Heyet üyeleri daha sonra sınıra giden ve kaçakçıların kullandığı yolun başında inceleme yaparak, yetkililerden bilgi aldı. Heyet üyeleri, incelemenin ardından Uludere ilçe merkezine hareket etti.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu heyeti daha sonra Uludere’de Kaymakam Naif Yavuz ve soruşturmayı yürüten savcılarla görüştükten sonra Şırnak’a geçti.