Milletvekili İlyas Şeker, AK Parti Kocaeli İl binasında yaptığı açıklamada, 26 Nisan`da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak Resmi Gazete'de yayınlanan 2B Kanunu'yla ilgili bilgilendirme amaçlı açıklamalarda bulundu. Şeker, 31 Aralık 1981 tarihinden önce orman vasfını yitiren orman arazilerinin 2B kapsamına alındığını hatırlattı.

Kocaeli'den örnek veren İlyas Şeker, Kocaeli'de 7 bin 479 adet parsel bin 914 hektarda 2B çalışmalarının tamamlandığını, 715 parsel bin 176 hektarda ise çalışmaların davam etmekte olduğunu, toplamda ise 8 bin 914 adet parsel 4 bin 90 hektar 2B arazisi olduğunu söyledi. 

İlyas Şeker, kanunun üç önemli özelliğini de anlatırken şöyle konuştu:

“Tapulu olup da 2B arazisi olan yerlerden herhangi bir ücret alınmadan arazi, sahibine verilecek. Tapulu olan yerlerde hazine ve hak sahibi arasında dava varsa düşecek. Eğer hazine ve hak sahibi arazinin mülkiyeti konusunda davalık olmuş ve hak sahibi kaybetmişse arazi kanunla birlikte hak sahibine iade edilecek” 

2B kanunundan faydalanmak isteyen hak sahiplerinin kanunun çıktığı 26 Nisan'dan itibaren İl Defterdarlıkları'na başvurabildiğini belirten Şeker, “Orman vasfını yitirmiş arazilerden öncelikle araziyi kullananlar faydalanacak. Kanunun çıktığı 26 Nisandan itibaren 6 ay içinde başvuranlara arazilerin satışı yapılacak. Süre zarfından başvuru yapılmazsa hak sahibi hakkını kaybeder” dedi.

PEŞİNDE YÜZDE 20 İNDİRİM

2B arazilerinin satışı konusunda rayiç fiyatın yüzde 70'i üzerinden satış yapılacağını da ifade eden İlyas Şeker, “Araziyi satın almak isteyenlere toplam fiyatın yüzde 70'i bedeliyle satış yapılacak. Alıcı, parayı peşin öderse yüzde 20 daha indirim yapılacak. Arazi belediye sınırları içindeyse 3 yılda 6 eşit taksitle, arazi köy sınırları içindeyse 4 yılda 8 eşit taksitle ödemeler yapılacak”  diye konuştu. 

PARA YATIRILMAZ İSE HAK İPTAL

Bu arazileri satın almak isteyenlere çağrıda bulunan Şeker, “Eğer, kullanmakta olduğunuz araziyi peşin almak için başvurdunuz ama belirtilen sürede parayı yatırmazsanız hakkınız iptal ediliyor. Yine taksitli almak için başvuruda bulundunuz, 2-3 taksiti düzenli ödediniz. Diğer taksitlerde ödememezlik yapılırsa hak iptal ediliyor. Ödenen para ise hak sahibine iade ediliyor” dedi.

Şeker, mülkiyeti hazinede olan ancak vatandaş tarafından tarımsal faaliyetlerde kullanılan arazilere de 2B kanununda yer verildiğini belirterek, “Mülkiyeti hazinede olup da vatandaş tarafından tarımda kullanılan araziler öncelikte kullanıcısına 2B arazisi şartlarıyla satılacak. Ancak bu tür arazilere kentsel dönüşüm kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile TOKİ ve belediyeler talip olursa öncelik onlara verilecek” diye konuştu.



MB(MB/AK)