Elazığ'daki Fırat Üniversitesi'nin akademik yıl açılış törenlerine katılan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyanın etrafında 13 belalı bölge bulunduğunu belirterek, üniversitelerin terör konusunda ciddi araştırma yapmadığını söyledi.

Fırat Üniversitesinin 2012-2013 eğitim öğretim açılışına katılmak üzere Malatya’dan karayolu ile Elazığ’a gelen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Atatürk Kültür Merkezi'nde Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbettin Demirdak ve öğretim üyeleri, AK Parti Elazığ Milletvekilleri Necati Cetinkaya, Faruk Septioğlu, Şuay Alpay, Sermin Balık, Elazığ Valisi Muammer Erol tarafından karşılandı.

Açılış töreninde konuşan Çiçek, Türkiye’de 20 milyon öğrenci olduğunu hatırlatarak, ülkelerin geleceğinin yeraltı ve yerüstü zenginliğinde olmadığını, insan zenginliğine ve insan kalitesine bağlı olduğunu söyledi. Çiçek artık Türkiye'nin gelişmiş ülkeler arasında olduğunu söyledi.

GEÇMİŞTEN DERS ÇIKARMAZSAK SIKINTI YAŞARIZ

Türkiye'de öğrenci sayısının bugün 3.5 milyona çıktığını anlatan Çiçek, "Geçmişteki sıkıntılardan, yaşanan olumsuzluklardan ders çıkararak bu 168 üniversitemiz, burada okuyan 3,5 milyon öğrencimiz, 100 binin üzerindeki öğretim üyemiz, tarihi bir sorumlulukla karşı karşıya. Bu sorumluğun gereğini yapmalı, toplumla bütünleşmeli, toplumun değerleriyle kaynaşmalıdır. Toplumun kan grubuyla, üniversitenin kan gurubu farklı olduğu zaman çatışma başlar. GDO’nuzun tutması lazım. Bu tutmadığı taktirde bu üniversiteler o bölgeye bir şey vermediği gibi geçmişte de huzursuzluğun kaynağı olmuştur" diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN ETRAFINDA 13 BELALI BÖLGE

Türkiye coğrafyasının etrafından 13 belalı bölgenin bulunduğuna dikkat çeken TBMM Başkanı Çiçek, "Bu coğrafyada yaşamak çok kolay değil. Etrafı belalarla çevrili. Dünyanın huzurunu kaçıracak 13 belalı bölgenin 13’ü Türkiye’nin etrafında. Ama Türkiye’nin aleyhine kim ne düşünüyorsa, Türkiye’nin geleceği için kim tuzak kurmaya çalışıyorsa, evvela üzerinde hesap yaptıkları kurumun başında üniversiteler ve bu milletin gençleri geliyor. Onun için üniversitelerimiz idrakın ortaya konmasında, muhtemel olumsuz gelişmeleri algılamada, önemli bir sorumlulukla karşı karşıyadır. Onun için bütün hesaplar üniversite üzerinden geçmişte yapıldı, bugün de hiç şüpheniz olmasın ki bu tehdit, bu dersler, eğer ki geçmişten ders çıkaramazsak, yine bazı sıkıntıları yaşarız" diye konuştu.

ÜNİVERSİTELER TERÖRLE İLGİLİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAPMAMIŞ

Sosyal araştırmalarda Türkiye’nin gerilerde olduğunu ve insanların yaşadığı bölge hakkında fikir sahibi olmadığını kaydeden Çiçek, şöyle konuştu:

"Gerçekten sosyal araştırmalarda Türkiye gerilerdedir. Yaşadığımız toplumu bilmiyoruz. 30 yıldır canımızı yakan terör olayıyla ilgili üniversitelerimizin doğru dürüst bir araştırması yok. Ne terör bölgesindeki üniversitelerimizin var, ne de onun dışındaki üniversitelerimizin var. Şimdi bunu araştırmayacağız da neyi araştıracağız? Türkiye’nin şartlarına uygun sonuç alıcı politikalar, hangi bilimsel temel üzerine oturacak. 30-40 yıldır terörün her türlüsüne muhatap olmuş, her türlüsünün acısını yaşayan ve çok evladını kaybetmiş bir toplumuz. Elimizde doğru-dürüst, sosyal araştırmalar yok. Biz de terörle ilgili politika belirlerken acaba İspanya ne yaptı? İngiltere nasıl tedbir aldı? Güney Amerika'da ne oldu? Elbette bunları mukayese bilgisi olarak bilmemiz lazım, öğretmemiz lazım ama, o bilgiyi getirip kendi şablonumuza da oturtmamız gerekecek. Ortada bu manada çok fazla araştırma gerçekten yok."

Meclis başkanı Çiçek, yaptığı konuşmanın ardından Atatürk Kültür Merkezi'nde Elazığ mahalli müziğini dinledikten sonra Ankara'ya döndü.



Şahismail GEZİCİ/ELAZIĞ, -


ŞG(GG/AAA) (FOTOĞRAF)